До новин

Недобросовісний позичальник блокує роботу UniCredit Bank

13 серпня, 2015
Резонансні справи
Недобросовісний позичальник блокує роботу UniCredit Bank

Суддя Господарського суду Києва Сергій Ковтун заблокував понад 18 млн грн на кореспондентських рахунках ПАТ «Укрсоцбанк» (ТМ UniCreditBank) за позовом позичальника банку ТОВ «Проект-А», навіть не почавши розглядати справу по суті, а лише призначивши експертизу, щоб з'ясувати реальність заявленої суми збитків позичальника.

Про це на брифінгу в Києві заявила голова правління банку Тамара Савощенко, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Суддя Господарського суду міста Києва Ковтун прийняв рішення у справі проти банку для забезпечення позову компанії «Проект-А». На підставі цього рішення на рахунках банку було заблоковано понад 18 млн грн. Це рішення суперечить не тільки нормам права, а й здоровому глузду. Блокування коштів на коррахунках банку для забезпечення позову розцінюється нами як спроба дестабілізувати роботу банку в сьогоднішніх і без того непростих ринкових умовах», - заявила Тамара Савощенко.

Ситуація, яка склалася навколо позову до ПАТ «Укрсоцбанк», швидше за все, негативно позначиться на інвестиційній привабливості України, зазначила вона.

За словами Савощенко, в червні поточного року топ-менеджмент групи UniCredit відвідав Київ з інституційним візитом, в рамках якого були проведені зустрічі з президентом і прем'єр-міністром України, міністром фінансів, міністром економіки, головою НБУ і мером Києва.

«Під час зустрічей з президентом та прем'єр-міністром велику увагу було приділено обговоренню поточної ситуації в Україні і умов, в яких доводиться працювати іноземним інвесторам. Хочу зазначити, що ми побачили всебічну підтримку і розуміння пріоритетності поліпшення інвестиційного клімату в Україні як з боку президента, так і з боку прем'єр-міністра», — зазначила Савощенко.

Вона також додала, що топ-менеджмент групи високо цінує ті зусилля, які робляться керівництвом країни для поліпшення інвестиційного клімату в Україні, створення умов для припливу іноземного капіталу, а також для рішення проблеми захисту прав кредиторів.

«І ми вважаємо неприпустимою ситуацію, коли всі зусилля керівництва країни перекреслюються діями виконавців на місцях. Зокрема суддів, які виносять такі рішення, силових структур, які проводять обшуки у відділеннях банку, а також іншими акціями, які не мають нічого спільного з цивілізованими методами роботи державних інституцій», — зазначила голова правління.

За словами директора з ризиків UniCredit Bank Павла Гашковця, блокування 18 млн грн на рахунках банку є продовженням історії багаторічної давності, яка в їхньому банку стала символом боротьби за легітимні права кредиторів та захист прав іноземних інвесторів в цій країні. Ця історія тягнеться з 2005 року, коли банк почав кредитувати групу компаній «ІСА Прайм Девелопментс» підприємця Олександра Башенка, а потім і його бізнес-партнера, співвласника Фінексбанку Сергія Осьмухина. 2005 року Укрсоцбанк підписав з групою компаній «ІСА Прайм Девелопментс» низку кредитних договорів на загальну суму близько 200 млн доларів США на будівництво торгових і офісних центрів.

«З тіла кредитів боржниками не було повернено ані копійки. Замість того, позичальники перевели за спиною банку частину застав на компанію «Проект-А». Ці обставини змусили банк захищати свої ущемлені права судовим шляхом. З 2011 року до сьогоднішнього дня банк виграв більше ніж 50 судових справ стосовно даних кредитів і застав», - описує ситуацію Павло Гашковец.

За його словами, протягом всієї цієї історії банк і його представники, включаючи адвокатів банку, піддаються сильному тиску – за допомогою численних інформаційних атак, а під час попередньої влади навіть із залученням правоохоронних органів.

Позов, що розглядається Госпсудом Києва, стосується одного з епізодів судової кампанії. 2008 року в один з проектів (офісна будівля по вул. Амосова, 12, літера С, одна з башт HorizonPark) без згоди ПАТ «Укрсоцбанк» був притягнутий сторонній інвестор (компанія «Проект-А» Сергія Осьмухіна). Коли Банк в 2011 році дізнався про дані обставини, він оскаржив рішення суду про визнання права власності на будівлю за ТОВ «Проект-А» і в судовому порядку визнав недійсним інвестиційний договір, а також договір іпотеки, укладений ТОВ «Проект-А» з ВАТ «Фінексбанк».

Кілька місяців тому «Проект-А» подав до суду на банк, посилаючись на те, що в період 2010-2013 років компанія витратила на поліпшення майна понад 18 млн грн і хоче отримати компенсацію.

«Позов був поданий з численними порушеннями процедури. Бракувало цілої низки документів, без яких позови взагалі не беруться судом до розгляду. Втім, суддя Господарського суду Києва Сергій Ковтун вирішив, що це не проблема, і прийняв справу до розгляду», - зазначив адвокат банку Євген Грушовець.

Він також додав, що суд задовольнив «абсолютно абсурдну вимогу» заблокувати на рахунках Укрсоцбанку 18 млн грн, посилаючись на економічну кризу в країні.

«Суд не взяв до уваги ані загальний розмір активів банку (45 млрд грн), ані підтримку банку європейською материнською структурою, ані факт, що сума нібито поліпшення майна непорівнянна з вартістю самого офісного приміщення», - підкреслив Євген Грушовець.

Паралельно суд призначив експертизу, щоб визначити, чи дійсно зазначені «Проектом-А» збитки були понесені. Але призупинив відповідне провадження.

«Таким чином, рішення про блокування 18 млн грн на рахунках та про передачу відповідного провадження у виконавчу службу було ухвалене навіть без розуміння того, чи насправді понесені такі збитки. Але розпоряджатися цими грошима банк не зможе, як мінімум, півроку», - говорить адвокат.

За його словами, ПАТ «Укрсоцбанк» вже оскаржив це рішення в Київському апеляційному господарському суді. «Також ми бачимо підстави для звернення у Вищу кваліфікаційну комісію суддів про притягнення до відповідальності судді Ковтуна за порушення вимог процесу при розгляді справи та в Генеральну прокуратуру України за винесення завідомо неправосудного рішення», - резюмував Євген Грушовець.

Що стосується можливих операційних ризиків для банку, то 18 млн грн не зможуть серйозно вплинути на стабільну роботу фінансової установи. Однак, на думку топ-менеджменту UniCredit Bank, блокування коштів на коррахунках банків дуже згубна практика.

«Так, дійсно, з точки зору ліквідності та активів банку, сума 18 млн грн не настільки значна. Але практика, коли блокуються коррахунки банків, насправді дуже небезпечна. Це можуть бути рахунки, які активно використовуються для операційної діяльності банку. Наприклад, для операцій з платіжними картками. І таке блокування може на якийсь короткий момент часу зупинити операційну діяльність і завдати дійсно великої шкоди клієнтам», - пояснює Тамара Савощенко.

При цьому директор з ризиків UniCredit Bank Павло Гашковец додає, що заблоковані 18 млн грн цілком могли бути видані українцям у вигляді кредитів, але поки у банку немає доступу до цих коштів, зробити це буде неможливо.

Гашковец підкреслює, що ця конфліктна ситуація ніяким чином не позначиться на рішення фінансової групи UniCredit Bank про присутність на українському ринку.

«Один конкретний кредит, хоча і таких величезних розмірів, не матиме прямого впливу на те, чи буде працювати банк на українському ринку. Я б не шукав тут зв'язку. Те, що безпосередньо впливає на присутність нашого банку в Україні, як і інших інвесторів, - це сприйняття іноземним бізнесом інвестиційного клімату в країні. А ця кредитна історія - наочний приклад того, що з інвестиційним кліматом у цій країні ще не все гаразд», - резюмує Павло Гашковец.

Коментарі
Додати коментар