До новин

Коломойський і Жеваго втратять свої гроші у випадку неповернення їх банками стабкредитів НБУ

18 серпня, 2015
Борги
Коломойський і Жеваго втратять свої гроші у випадку неповернення їх банками стабкредитів НБУ

Національний банк України видав стабкредити «ПриватБанку», банку «Фінанси і кредит» і «Platinum Bank» під персональні гарантії їх власників - Ігоря Коломойського, Костянтина Жеваго і Григорія Гуртового.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на інтерв'ю голови НБУ Валерії Гонтаревої для журналу «Фокус».
 

«Практично всі власники банків, які отримували у нас стабкредити, дали нам персональні гарантії. Це означає, що вони в разі чого відповідають не тільки своїм внеском у капітал банку, але і всім особистим майном», - сказала Гонтарева.

Крім того, за її словами, персональні гарантії НБУ отримав і від власників збанкрутілих VAB Банку і банку «Фінансова ініціатива» Олега Бахматюка, від «Імексбанку» Леоніда Клімова.

Щодо «Імексбанку» Гонтарева зазначила, що НБУ підписав з акціонером цієї фінустанови зобов'язання з гарантіями рекапіталізації банку, акціонер почав вносити кошти. Однак потім він в обхід куратора НБУ продав пов'язаним особам кредитний портфель з дисконтом в 90%, після чого НБУ ввів у банк тимчасову адміністрацію. «...Акціонер на якийсь час втік, потім, як ні в чому не бувало, знову з'явився у Верховній Раді. Більше того, він ще в комітеті з банківської діяльності працює. Це, звичайно, кричущий випадок», - сказала Гонтарєва.

Коментуючи питання якості застав, глава НБУ повідомила, що для їх оцінки були залучені першокласні оцінювачі, у тому числі компанії з «великої четвірки» аудиторів.

За її словами, в даний час на балансі Нацбанку накопичилося чимало непрофільних якісних активів збанкрутілих банків, які планується реалізувати на відкритих торгах. Зокрема, в їх числі - торгові центри в Одесі, тренувальна база футбольного клубу «Чорноморець», ТРЦ «Республіка», а також портфель споживчих кредитів неплатоспроможного «Дельта Банку».

Сьогодні «ПриватБанк» є основним одержувачем рефінансування НБУ, рахунок йде на десятки мільярдів гривень. За офіційною статистикою Нацбанку, в 2014 році «ПриватБанк» отримав рефінансування строком від 30 днів на суму близько 20,8 млрд грн, причому стабкредити (надаються мінімум на два роки) з них становили 9,9 млрд грн. А вже у нинішньому 2015 року (у січні та лютому) цього банку були виділені стабілізаційні кредити на суму 2,38 млрд і 2,28 млрд грн відповідно «для забезпечення своєчасного виконання банком своїх зобов'язань перед вкладниками - фізичними особами».

Коментарі
Додати коментар