До новин

Топ-чиновниця Мін'юсту, що вимагала хабар, відбулася невеличким штрафом

19 серпня, 2015
Резонансні справи
Топ-чиновниця Мін'юсту, що вимагала хабар, відбулася невеличким штрафом

Солом'янський райсуд Києва проявив величезну поблажливість до високопоставленої чиновниці Міністерства юстиції, яка погоріла на великому хабарі.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на ухвалу суду.

7 липня 2015 суд Києва виніс вирок екс-заступнику директора Департаменту взаємодії з органами влади Міністерства юстиції, яка була визнана винною в одержанні неправомірної вигоди.

Згідно з судовими матеріалами, вона вимагала 6 тис. доларів у підприємця, який мав намір купити конфісковане у третіх осіб майно, виставлене на торги.

Як з'ясувалося, мова йшла про продаж пасажирських автобусів. Їх власник – ТОВ «Одеські автотранспортні перевезення» – не міг розрахуватися з боргами (понад 1 млн гривень) і суди зобов'язали фірму виставити на торги своє майно.

Було прийнято рішення про реалізацію 11 пасажирських автобусів ЛАЗ-52528 і Богдан-А09201 загальною вартістю 1,069 млн гривень. Проведення електронних торгів було призначене на січень 2015 року.

Частину автопарку в компанії «Одеські автотранспортні перевезення» орендував приватний підприємець, який, дізнавшись про майбутній розпродаж, вирішив викупити 11 автобусів.

Однак, «знаючи, що вартість завищена», бізнесмен звернувся до знайомого, щоб той дізнався, чи можлива уцінка.

Посередник погодився – він був знайомий із заступником директора Департаменту взаємодії з органами влади Міністерства юстиції.

Топ-чиновник і парламентер зустрілися наприкінці 2014 року в київському кафе. Почувши прохання про зниження вартості автопарку, представник Мін'юсту пообіцяла подумати.

Через деякий час вони зустрілися в Одесі, де вона запевнила, що вплине на начальника Головного управління юстиції в Одеській області і зможе організувати зменшення вартості автобусів до 30%. За ці зусилля топ-чиновник попросила 6 тис. доларів.

Згодом розмова між київською начальницею і главою управління юстиції Одеської області відбулася. Той запевнив, що здешевлення можливо.

Одесит навіть «перестарався». Техніка подешевшала сильніше, ніж планували – до 29% від первісної вартості.

Незабаром київська чиновниця і підприємець зустрілися в Києві в приміщенні нотаріальної контори її чоловіка, де і відбулася передача хабара. У тексті вироку суду сказано, що представник Мін'юсту отримала 5 800 доларів. Гроші виявилися мічені, затримання чиновника послідувало відразу ж.

Вчинений злочин МВС кваліфікувало за ст. 369-2 ч. 2 КК України. Справу було порушено 26 січня 2015 року.

На суді вона повністю визнала свою провину, розкаялася. Правда, за її словами, посередник сам запропонував їй 6 тис. доларів за зниження стартової ціни на техніку.

Заступник директора Департаменту взаємодії з органами влади Мін'юсту і прокурор Голинченко А. В. підписали угоду про визнання вини на умовах, що чиновник понесе покарання за ст. 369-2 ч. 2 КК України (одержання неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, або пропозиція здійснити вплив за надання такої вигоди).

Також сторони домовилися, що за злочин буде призначено штраф у розмірі 1 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — 25,5 тис. гривень (в еквіваленті — приблизно 1,1 тис. доларів).

Головуючий суддя Ада Педенко не стала заперечувати.

Варто зазначити, що згідно з Кримінальним кодексом, злочин за ст. 369-2 ч. 2 КК України карається штрафом від 750 до 1500 неоподатковуваних мінімумів або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

Наскільки суворим було це покарання, можна судити за схожою справою. У жовтні 2014 року Приморський райсуд Одеси виніс вирок викладачеві місцевого коледжу зв'язку, яка вимагала і отримала від студента 350 доларів. Їй присудили покарання у вигляді позбавлення волі на два роки. Правда, в'язницю замінили випробувальним терміном.
Коментарі
Додати коментар