До новин

ФГВ продав Омега Банк за 32 млн грн

28 серпня, 2015
Ліквідація
ФГВ продав Омега Банк за 32 млн грн

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб продав компанії «Українська бізнес група» (УБГ) перехідний банк ПАТ «РВС», який був створений на базі неплатоспроможного ПАТ «ОМЕГА БАНК». Ціна продажу перехідного банку склала 31,86 млн. грн.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі ФГВФО.

Відповідний договір підписаний 26 серпня 2015 року.

Відповідно до конкурсної пропозиції УБГ та плану врегулювання, до створеного Фондом перехідного банку ПАТ «РВС» були передані всі активи неплатоспроможного Омега Банку на 229,1 млн грн та майже всі зобов’язання на аналогічну суму.

До складу зобов’язань ввійшли: заборгованість перед кредиторами першої-сьомої черг та частина субординованого боргу, що відповідно до законодавства відноситься до останньої восьмої черги кредиторів.

Таким чином, всі клієнти банку (як юридичні, так і фізичні особи) збережуть свої кошти в повному обсязі.

В результаті підписаної угоди Фонд гарантування отримав не тільки доходи від продажу 100% акцій перехідного банку у обсязі 31,86 млн грн, але й зекономив на здійсненні ліквідації Омега Банку, розрахункові витрати на яку становили б понад 7 млн грн.

У конкурсі щодо виведення неплатоспроможного ПАТ «ОМЕГА БАНК» з ринку брали участь два з чотирьох кваліфікованих інвесторів. Конкурсна пропозиція ТОВ «УБГ» була визнана найкращою. Аналіз пропозицій проводився  за принципом найменш витратного для Фонду способу виведення неплатоспроможного банку з ринку, що передбачено Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

В процесі виведення неплатоспроможного банку ПАТ «ОМЕГА БАНК» з ринку було проведено незалежну оцінку вартості всіх активів банку, яка була визначена на рівні 220,1 млн грн., що на 9,0 млн. грн. або на 4% менше за ціну, запропоновану інвестором.

В рамках проведення конкурсної процедури Фондом було також здійснено незалежну оцінку вартості 100% акцій створеного перехідного банку ПАТ «РВС», яка згідно зі звітом незалежного суб’єкту оціночної діяльності, склала 20,3 млн. грн., що на 11,56 млн. грн. або 55% нижче за вартість, сплачену інвестором.

Переможець конкурсу своєчасно надав Фонду гарантування відповідний дозвіл Антимонопольного комітету та рішення комісії з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайта) платіжних систем Національного банку України про погодження набуття істотної участі у перехідному банку, створеному на базі ПАТ «ОМЕГА БАНК».

Передача активів та зобов’язань банку відбулася 3 липня 2015 року. До складу переданих перехідному банку активів ввійшли:

- дев’ять об’єктів нерухомості (1 офісне приміщення у м. Ужгород, 5 об’єктів виробничо-складської нерухомості у різних областях України, 1 квартира у м. Києві та 2 об’єкти  незавершеного будівництва у Київській області) загальною вартістю 68,7 млн. грн.;

- 33 земельні ділянки загальною площею 7,2 га, розташованих переважно у Київській області, загальною вартістю 12,3 млн. грн.;

- права вимоги за 65 кредитами фізичних осіб вартістю 6,7 млн. грн.

- права вимоги за 204 кредитами юридичних осіб вартістю 140,6 млн. грн.

Переданий кредитний портфель є проблемним.

Серед найбільших переданих прав вимог – права вимоги за двома кредитами,  загальною вартістю 114,8 млн. грн. (81,7% від загальної вартості переданих прав юридичних осіб) є кредити, забезпеченням за яким є готельний комплекс та фітнес-центр, розташовані у м. Києві. Зазначені права вимоги є проблемними, протягом тривалого часу йде судово-претензійна робота щодо звернення стягнення на зазначені об’єкти застави, які, крім того, є неодноразово арештованими за іншими вимогами до позичальника.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, суд заарештував майно Омега Банку за позовом офшорної компанії колишнього власника банку Миколи Лагуна.

Рішення про ліквідацію Омега Банку було прийнято Фондом гарантування вкладів 6 липня 2015 року.

Коментарі
Додати коментар