До новин

Суд залишив 40% Полтавського ГЗК у власності Костянтина Жеваго

18 лютого, 2015
Резонансні справи
Суд залишив 40% Полтавського ГЗК у власності Костянтина Жеваго

Вищий господарський суд України 16 лютого 2015 року визнав законним договір купівлі-продажу, за яким український бізнесмен Костянтин Жеваго у 2002 році купив 40% Полтавського гірничо-збагачувального комбінату у групи VS Energy, що належить кільком росіянам.

Про це інформаційному порталу "Банкрутство & Ліквідація" повідомили в юридичній компанії FCLEX, яка захищала в цій справі інтереси Жеваго.

"Спір триває з 2005 року. З тих пір справа пройшла не одне коло розгляду в системі господарських судів України. Цікаво, що незмінною перешкодою в логічному завершенні даної справи виступав Вищий господарський суд України, який щоразу виносив рішення на користь попередніх власників (VS Energy), які намагалися визнати договір купівлі-продажу недійсним", - розповідають юристи.

Проте, за їх словами, у грудні 2014 року ВСУ своїм рішенням підтримав позицію комбінату та повернув справу на повторний розгляд до Вищого госпсуду, судді якого винесли рішення на підтримку позиції теперішніх власників та визнали законним договір купівлі-продажу.

"Остання постанова Верховного Суду України та рішення Вищого господарського суду України нівелювали дуже небезпечний прецедент, який міг поставити під сумнів дійсність величезної кількості договорів за участю іноземних інвесторів. Важливість задекларованої судами позиції важко переоцінити як в контексті забезпечення захисту іноземних інвестицій, так і гарантування правової визначеності для професійних учасників фондового ринку", - так прокоментував останні рішення судів партнер юридичної компанії FCLEX Андрій Нікітін, який представляє інтереси комбінату в судах.

В юркомпанії нагадали, що у 2002 році компанії-нерезиденти, які входили до групи VS Energy (Gilson Investments, Calefort Developments, Emsworth Assets и Trimcroft Service) продали 40% акцій Полтавського ГЗК особам, пов'язаним з теперішніми власниками комбінату.

Але вже у 2005 році продавці звернулися до суду з позовом про визнання недійсним договору купівлі-продажу, при цьому в основу позову було покладено сумнівне припущення стосовно того, що участь в угоді торговця цінними паперами носила "формальний характер", а тому продавці були зобов'язані отримати ліцензії професійних учасників фондового ринку.

Як відомо, Полтавський ГЗК належить українському бізнесменові Костянтину Жеваго, а група VS Energy - російським бізнесменам на чолі з Михайлом Спектором. В цю групу також входять Євген Гінер, Михайло Воєводін та колишній віце-спікер, а зараз просто депутат Держдуми РФ Олександр Бабаков.

ВАТ "Полтавський ГЗК" - найбільший в Україні виробник і експортер залізорудних котунів до Європи, які використовуються в чорній металургії та виробництві сталі.

Джерело фото: ustic.com.ua

Коментарі
Додати коментар