До новин

НБУ оштрафував акціонера Смартбанку на 1,2 млн грн

04 вересня, 2015
Законодавство
НБУ оштрафував акціонера Смартбанку на 1,2 млн грн

Національний банк України оштрафував румунську компанію Asito Kapital на 1,2 млн грн за порушення порядку набуття істотної участі в українському ПАТ «Смартбанк».

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі регулятора.

В НБУ нагадали, що Asito Kapital придбала 99% акцій ПАТ «Страхова компанія «Стар-Поліс», якому належить 40% акцій банку. Угода відбулась без погодження Національного банку України, порушником не було повідомлено НБУ про намір опосередковано набути істотну участь в банку та не подано відповідний пакет документів.

«Штраф у сумі 1,2 млн. грн. підлягає сплаті ПАТ «Страхова компанія «Стар-Поліс», через яке Asito Kapital набула істотної участі в банку, протягом 10 календарних днів з дня отримання копії рішення», - вимагає Нацбанк.

Крім того, Національний банк тимчасово, до усунення порушення, позбавив права голосу акціонера ПАТ «Смартбанк» - ПАТ «Страхова компанія «Стар-Поліс» - і призначив службовця НБУ довіреною особою, якій передав право голосу щодо відповідних акцій ПАТ «Смартбанк» і право брати участь в управлінні банком, яке випливає із володіння цими акціями.

Нагадаємо, що згідно зі змінами до Закону України «Про банки і банківську діяльність», внесеними в середині липня 2015 року, Національний банк може накладати штраф не тільки за пряме, а й за опосередковане набуття істотної участі в банку без погодження з регулятором. Національний банк отримав право штрафувати будь-яку особу у структурі власності банку, через яку відбулось набуття або збільшення істотної участі у банку і право забороняти порушнику користуватись правами голосу тих акцій банку, які були набуті без погодження із Національним банком, додатково до застосування санкції у вигляді штрафу.

За даними НБУ, станом на 1 липня 2015 року Смартбанк входить до групи невеликих фінустанов України, посідаючи 99-те місце за розмірами активів серед 127 платоспроможних банків.

Коментарі
Додати коментар