До новин

Заарештовано екс-голову спостережної ради неплатоспроможного Терра Банку, - ЗМІ

08 вересня, 2015
Резонансні справи
Заарештовано екс-голову спостережної ради неплатоспроможного Терра Банку, - ЗМІ

Голосіївський районний суд Києва заарештував колишнього голову спостережної ради ПАТ «Терра Банк» Сергія Клименка.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Українські новини».

Як повідомили інформагенції у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб, 2 вересня Клименка було затримано слідчими міської прокуратури Києва за підозрою в шахрайстві з коштами вкладників (ст. 191 ч.5 ККУ), в рамках розслідування першої в Україні масштабного справи про доведення фінустанови до банкрутства.

У Фонді наголосили, що вказана особа була затримана за підозрою в привласненні і розтраті майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем, про що були внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 12014000000000441. Кримінальну справу було порушено після кваліфікованої ревізії стану справ банку, проведеної тимчасової адміністрації, яку ФГВФО ввів у Терра Банк після визнання його неплатоспроможним у серпні 2014 року.

За наявною інформацією, на той момент затриманий бізнесмен був головою спостережної ради ПАТ «Терра Банк» та обгрунтовано підозрюється у шахрайстві з коштами вкладників на суму більш ніж мільярд гривень, що згодом призвело до банкрутства фінансової установи.

«На сьогодні достеменно встановлено, що, використовуючи службове становище, Сергій Клименко забезпечив у січні-лютому 2014 виведення значних коштів, залучених банком як вклади від фізосіб, на низку підставних фірм у вигляді незабезпечених кредитів. При цьому дані фірми не мали необхідний забезпеченням за кредитними договорами та не проводили по них господарську діяльність, тобто зазначені операції мали всі ознаки шахрайських», - зазначили у Фонді.

Зі слів співрозмовника агентства, підозрюваному інкримінується досить важка стаття Кримінального кодексу. Крім того, встановлено, що він і його партнери вже неодноразово робили спроби перешкодити слідству. Також не виключено й спроби уникнути правосуддя. Тому було прийнято рішення затримати підозрюваного і клопотати у суді про його арешт. Суму заставного платежу обвинувачення просило встановити не менше ніж у 50 мільйонів гривень, але, на жаль, суд скоротив його більш ніж у 3 рази.

Також наразі у столиці проходять обшуки і нові затримання в рамках цієї справи. Слід зазначити, що це розслідування є безпрецедентним в історії вітчизняної криміналістики - раніше жоден власник банку, навмисне доведеного до банкрутства, не був притягнутий до суду за це. Подібне розслідування стало можливим завдяки чіткій координації дій між в.о. міського прокурора Києва Олегом Валендюком, керівником слідчої групи у справі Максимом Силаєва і керівництвом ФГВФО.

Нагадаємо, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб з 22 серпня 2014 року ввів тимчасову адміністрацію в Терра Банк. Термін перебування тимчасового управління в банку був встановлений до 22 листопада того ж року. Пізніше НБУ оголосив про ліквідацію Терра Банку.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, 20 серпня уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб розпочала задоволення вимог кредиторів третьої черги ПАТ «Терра Банк».

Коментарі
Додати коментар