До новин

Штучно створили борги і хотіли вкрасти 75 мільйонів: ВАКС виніс вирок двом директорам

07 лютого, 2022
Резонансні справи
Штучно створили борги і хотіли вкрасти 75 мільйонів: ВАКС виніс вирок двом директорам

3-го лютого колегія суддів Вищого антикорупційного суду винесла вирок, яким затвердила угоди про визнання винуватості між прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та двома особами, обвинувачуваним у замахах на зловживання службовим становищем.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на пресслужбу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у Telegram.

За вироком суду вказаним обвинуваченим призначено узгоджене сторонами покарання, а саме, позбавлення волі строком на чотири роки зі звільненням від його відбування з іспитовим строком три роки, та позбавленням права обіймати певні посади строками на два і три роки, а також зі сплатою штрафів по 34 тисячі гривень кожному.

Обвинувачені визнали, що протягом 2015-2016 років разом з низкою інших осіб брали участь у штучному створенні заборгованості двох державних підприємств борошномельної промисловості на загальну суму понад 75 млн гривень в інтересах організатора злочинів – колишнього керівника одного з цих підприємств. При цьому один з обвинувачених виступав виконавцем як керівник одного з державних підприємств, а інший - пособником, будучи керівником приватного товариства. Вказані злочини кваліфіковано як замахи, ними не було завдано реальної шкоди, адже борги держпідприємств не були стягнуті з причин, що не залежали від учасників злочинів, у т.ч. завдяки початку досудового розслідування детективами НАБУ в 2018 році.

При укладенні угод прокурор врахував, зокрема, те, що злочинами не було завдано реальних збитків, що обвинувачені діяли не з власної ініціативи, а за вказівками організатора, щиро розкаялись у скоєному, в повному обсязі співпрацювали зі слідством і зобов’язались підтвердити в майбутніх судових провадженнях надані слідству показання.

Також враховано важливість цієї співпраці для притягнення до кримінальної відповідальності решти співучасників, у першу чергу організатора, та для відшкодування шкоди в сумі понад 70 млн гривень, завданої тим же державним підприємствам за іншими епізодами злочинної діяльності, до яких причетні співучасники обвинувачених.

При укладенні угоди прокурор також брав до уваги складність провадження, а саме, розслідування семи злочинів, вчинюваних групою зі щонайменше дев’яти осіб з 2012 року щодо трьох державних підприємств із залученням низки українських та закордонних товариств, у т.ч. зі Словаччини, Кіпру, Об’єднаних арабських еміратів.

При укладенні угод прокурор також врахував особисті обставини обвинувачених. Також враховано потребу раціонального використання коштів платників податків у вигляді ресурсів слідства, прокуратури і суду.

Коментарі
Додати коментар