До новин

ФГВФО відсудив понад $15 мільйонів у екс-глави збанкрутілого Енергобанку

17 лютого, 2022
Банкрутство фінустанов
ФГВФО відсудив понад $15 мільйонів у екс-глави збанкрутілого Енергобанку

8 лютого Київський апеляційний суд задовольнив позов Фонду гарантування вкладів до екс-глави правління Енергобанку Алли Вольської у справі №758/5941/20 та вирішив стягнути з відповідача на користь позивача 15,75 млн дол.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Фінбаланс.

При цьому Київський апеляційний суд скасував рішення Подільського райсуду м. Києва від 09.08.2021 у цій справі, яким ФГВФО було відмовлено в задоволенні вказаного позову до А. Вольської.

Свій позов ФГВФО мотивував тим, що в червні 2017 року Вольську вироком суду була визнано винною у вчиненні злочину, їй було призначено покарання у вигляді трьох років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням владних, організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на один рік, без застосування штрафу. Разом з тим, екс-главу Енергобанку було звільнено від відбування призначеного основного покарання у виді позбавлення волі, якщо протягом іспитового строку (один рік) вона не вчинить нового злочину і виконає покладені на неї судом обов`язки.

Як зазначається, кримінальне правопорушення А. Вольської полягало в тому, що будучи керівником Енергобанку, вона допустила службову недбалість, у результаті чого кошти в сумі 15,5 млн дол. залишилися на кореспондентському рахунку Енергобанку в Bank Frick & Co AG (Ліхтенштейн).

Таким чином, банк не виконав вимогу НБУ щодо негайного повернення коштів. Як зауважувається, в подальшому ж, після визнання Енергобанку неплатоспроможним та введення тимчасової адміністрації, це дало змогу невстановленим особам заволодіти вказаними коштами та призвело до зменшення ліквідаційної маси банку при його ліквідації й неможливості в повному обсязі розрахуватися з кредиторами. На цій підставі ФГВФО подав позов до А. Вольської про відшкодування зазначеної шкоди.

Раніше ФГВФО заявляв, що кошти Енергобанку в Bank Frick & Со були списані, оскільки виступали заставою за кредитом, наданим офшорній компанії ACANTER INVESTMENT LTD, яка не погасила кредити.

Задовольняючи позов ФГВФО до А. Вольської, Київський апеляційний суд виходив з того, що "факт наявності та вчинення службової недбалості, що завдало шкоди державі у вигляді недоотримання ліквідаційної маси ПАТ «Енергобанк» в сумі 15 749 729,36 доларів США, є встановленим та додатковому доведенню не підлягає" (відповідно до обвинувального вироку від 20.06.2017, який виніс Подільський райсуд м. Києва).

"Відповідач не довела, що її бездіяльність, яка виразилась в невчиненні дій для повернення коштів з кореспондентського рахунку банку, керівником якого вона була, не призвела в подальшому до зменшення ліквідаційної маси банку та спричинення шкоди у встановленому вироком розмірі.

Доводи представника відповідача про те, що кошти на кореспондентський рахунок перераховувались в той час, коли відповідачка не була керівником банку, а також зняті були з рахунку в той час, коли вже Фонд [ФГВФО] здійснював управління банком, не доводять відсутність вини та відсутність прямого причинного зв`язку між бездіяльністю останньої та втратою банком коштів, які в тому числі і через винну поведінку відповідача, що було встановлено вироком суду, в подальшому були втрачені, внаслідок зняття їх з кореспондентського рахунку невстановленими слідством особами.

За наявності вироку суду та притягнення відповідача до кримінальної відповідальності за службову недбалість, доводи відповідача та висновки суду про те, що відповідальність за зникнення коштів можуть нести лише ті особи, які заволоділи коштами, не відповідають обставинам справи та вимогам закону, на який послався позивач, звертаючись до суду з позовом. Оскільки втрата банком коштів та зняття їх з корреспондентського рахунку знаходиться в тому числі і в прямому причинному зв`язку з бездіяльністю відповідачки, що встановлено вироком суду", - йдеться у постанові Київського апеляційного суду.

Нагадаємо, Енергобанк був визнаний неплатоспроможним у лютому 2015 року, як констатували в НБУ – враховуючи погіршення ситуації з ліквідністю й платоспроможністю банку, про що свідчила, зокрема, значна кількість скарг клієнтів цього банку, та відсутність своєчасної підтримки його власників. Згодом НБУ відправив фінустанову на ліквідацію.

Раніше НБУ наводив інформацію, що на 13.01.2015 власником Енергобанку значився громадянин РФ Анатолій Данілицький.

Коментарі
Додати коментар