До новин

Комісія Ради пропонує повернути «Укртелеком» державі шляхом банкрутства

17 вересня, 2015
Законодавство
Комісія Ради пропонує повернути «Укртелеком» державі шляхом банкрутства

Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради з питань приватизації пропонує Кабінету міністрів України ініціювати процедуру банкрутства компанії «Укртелеком», аби ввести до неї зовнішнє керівництво і відібрати у СКМ Ріната Ахметова на користь держави.

За дане рішення, зачитане головою Спецкомісії Борисом Філатовим, проголосували сім депутатів, при цьому два – утрималися, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Комісія вирішила запропонувати Кабінету міністрів України розглянути на засіданні питання впливу на діяльність ПАТ «Укртелеком», враховуючи значну заборгованість державним банкам. У разі необхідності, з метою мінімізації впливу з боку Російської Федерації на діяльність ПАТ «Укртелеком» як стратегічного оператора зв'язку, почати процедуру банкрутства компанії, яка дозволить ввести зовнішнє керівництво підприємством і надалі повернути контрольний пакет державі», - зазначив Філатов.

Крім того, Комісія запропонувала Кабінету Міністрів скасувати своє розпорядження від 12 жовтня 2010 року №1948-р, яким було узгоджено умови проведення конкурсу з продажу пакета акцій ПАТ «Укртелеком».

Комісія також закликає Державну фіскальну службу провести перевірку фінансової діяльності «Укртелекому» і «ЄСУ» (безпосередній власник пакета акцій «Укртелекому») на предмет законності операцій, які призвели до погіршення економічного стану оператора.

Комісія доручила голові Фонду держмайна Ігорю Білоусу провести службове розслідування щодо дотримання вимог чинного законодавства посадовими особами ФДМУ під час приватизації «Укртелекому».

Нагадаємо, в жовтні 2010 року Фонд держмайна оголосив конкурс з приватизації 92,79% акцій «Укртелекому» за стартовою ціною 10,5 млрд грн. На нього була подана лише одна заявка - від ТОВ «ЄСУ» - української «дочки» австрійської EPIC, яка, в свою чергу, належала п'яти фізичним особам - жителям Австрії. У березні 2011 року між ФДМ і «ЄСУ» був підписаний договір про продаж. Влітку 2013 року СКМ і EPIC підписали договір купівлі-продажу 100% акцій компанії UA Тelecominvest Limited, якій належить 100% ТОВ «ЄСУ», в свою чергу, володіє 92,79% акцій «Укртелекому».

У 2014 році Генеральна прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом розтрати та привласнення коштів держбюджету в особливо великих розмірах колишнім керівництвом країни, Держслужби спеціального зв'язку та захисту інформації, ТОВ «ЄСУ» та «Укртелекому». За даними спецслужби, сума незаконного фінансування становила 220 млн грн, тоді як згідно з умовами договору купівлі-продажу, зазначені роботи повинні були здійснюватися винятково за рахунок покупця - ТОВ «ЄСУ».

Коментарі
Додати коментар