До новин

Протягом жовтня-листопада ще 15 банків можуть стати проблемними

17 вересня, 2015
Банкрутство фінустанов
Протягом жовтня-листопада ще 15 банків можуть стати проблемними

У жовтні-листопаді закінчуються строки для подання Національному банку інформації про кінцевих бенефіціарів 15 банків, які ще не надали повної інформації. В разі невиконання вказаних умов регулятора ці банки будуть віднесені до категорії проблемних.

Про це  повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на інтерв'ю екс-директора департаменту реєстраційних питань та ліцензування НБУ Леоніда Антоненка виданню FinClub.

Антоненко зазначив,що НБУ вже направив банкам з сумнівними власниками відповідні листи-попередження і дав три місяці на подання повної інформації. Якщо ці порушення в подальшому не будуть виправлені, банкам загрожує статус неплатоспроможної фінустанови установи та подальша ліквідація.

«Три місяці повинні закінчитися в кінці жовтня-початку листопада. Поки ж цим 15 банкам заборонено отримувати кредити рефінансування, стабілізаційні кредити, вони не можуть збільшити статутний капітал, а люди, які будуть призначені в їх органи управління після отримання листа, через 6 місяців будуть вважатися такими, що втратили бездоганну ділову репутацію. Через ці три місяці може наступити «проблемність», - сказав Антоненко.

За його словами, такі банки не змогли підтвердити регулятору майнове становище своїх власників, у зв'язку з чим Нацбанк може вважати їх номінальними власниками акцій банків, у той час як закон вимагає розкриття реальних власників.

Антоненко також розповів, що Нацбанк у боротьбі за розкриття реальних власників банків має намір робити досить жорсткі заходи, оскільки власники деяких банків використовують наданий їм на виправлення ситуації час «не для вирішення проблеми, а для її посилення».

«Регулятор розглядав можливість не переводити банк в статус «проблемного», замість цього просто ввести деякі обмеження на його діяльність. Вважаю, що це спосіб затягнути рішення проблеми в ситуації, коли очевидно, що банк зловживає, а не шукає цивілізоване рішення», - сказав Антоненко.

Нагадаємо, близько півсотні банків не змогли надати регулятору вичерпну інформацію про своїх кінцевих власників і підтвердити їх фінансову спроможність. Регулятор визнав такі дії лише формальним виконанням вимоги закону про розкриття кінцевих бенефіціарів. Як наслідок, ці банки опинилися в зоні ризику. Ще півтора десятків банків отримали листи-попередження про можливість присвоєння їм статусу «проблемний» та початку процедури ліквідації, якщо порушення не будуть усунені.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, НБУ змінює підхід до нагляду за банками.

Коментарі
Додати коментар