До новин

НБУ вибірково карає аудиторів збанкрутілих банків

18 вересня, 2015
Резонансні справи
НБУ вибірково карає аудиторів збанкрутілих банків

Національний банк покарав аудиторів, які не побачили проблем у банках, що невдовзі збанкрутували, проте застосував санкції лише до половини таких аудиторських компаній, заборонивши їм працювати з банками.

Про це  повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на FinClub.

Регулятор без пояснення причин не застосував санкції до ще десятка аудиторів, які чомусь позитивно оцінювали фінансовий стан банків, що вже перебували на межі банкрутства.

Нагадаємо, після вивчення ситуації у більш ніж п'яти десятках банках-банкрутах, НБУ позбавив права працювати з банками вісім аудиторських фірм.

Їх викрили в тому, що вони давали позитивні висновки про установи, які в 2014-2015 роках збанкрутували.

Однак, ці вісім компаній - не повний список аудиторів, які працювали з такими банками.

Згідно звітів аудиторських перевірок банків-банкрутів, аудит проводили також такі невеликі компанії: «Інсайдер», «Аваль», «Респект», «Аналітик-Партнери», «Аудит Фінанси», «БДО», «Інтер-Аудит», «Актив Аудит» та «Каупервуд»; і ще дві великі компанії - EY та Deloitte & Touche.

Нацбанк поки не пояснив причину, з якої він не застосував санкції до іншх аудиторів.

У своїх звітах названі вище аудитори в основному давали банкам "умовно позитивний" висновок або вказували, що їхня діяльність відповідає вимогам регулятора. Єдиний негативний висновок був зроблений в звіті банку «Надра» за 2014 рік - його дала АФ «Аудит-Фінанси».

Коментарі
Додати коментар