До новин

Ще близько 20 банків можуть стати банкрутами

23 лютого, 2015
Банкрутство фінустанов
Ще близько 20 банків можуть стати банкрутами

Одноразовий збір з банків, який планує ввести Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, призведе до того, що близько двох десятків фінустанов не зможуть зробити ці відрахування і будуть визнані неплатоспроможними, розповів голова Асоціації захисту прав вкладників Володимир Ларцев.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на "Голос столиці".

18 лютого заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик в ході парламентських слухань у Верховній Раді України сказав, що Фонд розглядає варіант стягнення одноразового спеціального збору з українських банків.

Щодо розміру цього збору у фонді ще не визначилися, але за попередніми розрахунками, близько 20 банків, заплативши такий збір, віддадуть останнє і стануть неплатоспроможними.

Ларцев повідомив, що Фонд за минулий рік отримав за рахунок вкладів з банків 3,2 млрд гривень.

"Якщо мова йде про наміри отримати ще, то це ще 3 мільярди. Безумовно, це велика сума для банків, ці відрахування сильно вдарять по них, і фактично це призведе до того, що близько 20 банків можуть виявитися неплатоспроможними. Але в той же час зрозуміло, що це робиться не від легкого життя, а у зв’язку з поглибленням кризи та конфлікту на Донбасі. В принципі, цей захід логічний, тому що банки теж мають нести своє навантаження у зв’язку з такими форс-мажорними обставинами", - сказав він.

Експерт пояснив, що такі плани Фонду пов'язані із збільшенням кількості неплатоспроможних банків. Тому обсяги коштів, необхідних для виплати вкладникам, зростуть.

"Так, після виведення останнього банку необхідність виплати збільшилася ще на 5 млрд гривень. У той же час в бюджеті передбачено лише 20 млрд гривень для поповнення Фонду гарантування вкладів. Ще можуть бути кредити від НБУ. Тобто, на мій погляд, це вимушений захід", - розповів Ларцев.

Підсумовуючи сказане, експерт зазначив, що у разі стягнення цього спеціального збору в деякій мірі банки все одно перенесуть ці витрати на вкладників і позичальників, але зроблять це поступово.

Джерело фото: risk.net

Коментарі
Додати коментар