До новин

НБУ вдосконалив інструменти регулювання ліквідності банків

24 вересня, 2015
Законодавство
НБУ вдосконалив інструменти регулювання ліквідності банків

Національний банк України вдосконалив стандартні інструменти та механізм регулювання ліквідності.

Про це  повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на постанову правління Національного банку України № 615 «Про затвердження Положення про застосування Національним банком України стандартних інструментів регулювання ліквідності банківської системи».

В НБУ зазначають, що постанова набере чинності 1 грудня 2015 року.

«Регулятор скоротив строк надання кредитів рефінансування шляхом проведення тендерів. Максимальний строк такого кредиту становитиме 90 днів замість одного року. Ця зміна  є необхідною передумовою переходу до режиму інфляційного таргетування, який Національний банк України планує завершити до кінця 2016 року», - роз’яснили у прес-службі Нацбанку.

Регулятор зазначає, що для збільшення гнучкості операцій з управління ліквідністю Національний банк передбачив множинність заявок для участі в тендерах (як з розміщення депозитних сертифікатів, так і з надання кредитів рефінансування). Досі кожний з банків мав змогу зробити лише одну заявку для участі в одному тендері. Завдяки Постанові № 615 банки зможуть подавати водночас декілька заявок із різними параметрами.

Також регулятор оптимізував перелік застав за кредитами рефінансування, виключивши ті фінансові інструменти, які не знайшли поширення на фондовому ринку. Серед них іпотечні облігації, цінні папери Державної іпотечної установи, облігації місцевих позик тощо. З початку грудня в якості забезпечення кредитів рефінансування зможуть прийматися лише державні облігації України, депозитні сертифікати, п’ять видів іноземної валюти (долари США, євро, англійські фунти стерлінгів, швейцарські франки, японські єни) та облігації міжнародних фінансових організацій.

Згідно з постановою дозволяється часткове погашення і вивільнення застави (раніше банки мали змогу частково погашати зобов’язання, проте могли вивільнити заставу лише після повного погашення зобов’язання).

«З метою зменшення кредитного ризику Національний банк України змінив підхід до визначення вартості застави за кредитами та кредитними операціями. Вартість забезпечення визначатиметься на ринкових засадах – за справедливою вартістю. З цією ж метою було врегульовано використання коригуючих коефіцієнтів (дисконтів), що застосовуються до справедливої вартості застави  залежно від характеристик цінних паперів, які надаються як забезпечення. На зменшення кредитного ризику спрямована і нова норма, що передбачає надання банком додаткового забезпечення у разі зменшення справедливої вартості заставленого майна нижче встановленого граничного рівня», - уточнили у прес-службі.

Крім того, запроваджено підписання єдиного генерального договору не лише для кредитів овернайт, але й для кредитів, що надаються за результатами тендерів. З моменту набрання чинності постановою індивідуальні кредитні договори за результатами тендерів укладатися не будуть. Це дасть змогу спростити і прискорити процес. Замість п`яти днів від оголошення тендера до видачі коштів, він триватиме два дні.

Коментарі
Додати коментар