До новин

Fitch хоче знизити рейтинг Ferrexpo через банкрутство «Фінанси та Кредит»

25 вересня, 2015
Банкрутство фінустанов
Fitch хоче знизити рейтинг Ferrexpo через банкрутство «Фінанси та Кредит»

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings помістило на перегляд для можливого зниження довгостроковий рейтинг дефолту емітента Ferrexpo Костянтина Жеваго, чий банк «Фінанси та Кредит» днями було визнано неплатоспроможним.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на сайт агентства.

Як наголошується, рейтинг поміщений на перегляд у зв'язку з визнанням неплатоспроможності контрольованого мажоритарієм Ferrexpo Костянтином Жеваго банку «Фінанси та Кредит», в якому компанія тримала 174 млн доларів з 280 млн доларів вільних грошових коштів.

Як зазначається в повідомленні агентства, рейтинг поворотності активів компанії підтверджений на рівні «RR4», короткостроковий рейтинг дефолту емітента - на рівні «С».

Fitch пояснює, що таке рішення пов'язане з наявністю ряду ризиків, внаслідок яких компанія не зможе обслуговувати свої зобов'язання. На думку експертів агентства, ці кошти можуть стати тимчасово або навіть постійно не доступними для компанії.

На думку експертів, з урахуванням інших вірогідних несприятливих факторів, що впливають на підтримку ліквідності, відсутність доступу до засобів в банку «Фінанси та Кредит» може виснажити грошові резерви Ferrexpo в наступні 6-12 місяців залежно від динаміки цін на руду в цей період.

Відразу після визнання банку неплатоспроможним Ferrexpo заявило, що відповідне рішення НБУ не торкнулося поточних операцій компанії. Ferrexpo уточнювала, що решта її грошових коштів знаходиться за межами України.

Акції компанії 18 вересня впали на Лондонській фондовій біржі на третину - до GBP0,4, капіталізація впала до GBP280 млн, тоді як в 2011 році їх ціна доходила до GBP4,99. У наступні дні їх курс падав нижче GBP0,3, однак до 24 вересня виріс до GBP0,355.

Згідно піврічного звіту Ferrexpo, на 1 липня 2015 року компанія тримала на рахунках у банку «Фінанси та Кредит» 165,38 млн доларів порівняно з 161,470 млн доларів на початок року і 155,420 млн доларів на 1 липня 2014 року.

Банк «Фінанси та Кредит» засновано в 1990 році. Його основним бенефіціаром виступає український бізнесмен, народний депутат, мажоритарій і CEO Ferrexpo К.Жеваго, якому належить гірничорудної компанії 50,3% акцій через Fevamotinico Sarl.

Коментарі
Додати коментар