До новин

Почалася процедура банкрутства страхової компанії "Гарант-Авто"

25 лютого, 2015
Банкрутство підприємств
Почалася процедура банкрутства страхової компанії "Гарант-Авто"

Моторне (транспортне) страхове бюро України (МТСБУ) почало процедуру банкрутства страхової компанії "Гарант-Авто", повідомив гендиректор Бюро Володимир Шевченко.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на "Капітал".

Шевченко не назвав суму заборгованості страховика перед фондами МТСБУ. За даними членів президії МТСБУ, сума боргів "Гарант-Авто" за полісами "автоцивілки" становить 30-50 млн грн. Скільки компанія повинна за всіма своїми зобов'язаннями, невідомо, але мова йде про сотні мільйонів гривень. У рейтингу Insurance TOP ця компанія в минулому році посіла 19-е місце за загальними зборами, і п'яте - за зібраними преміями в сегменті ОСАЦВ.

Проблеми в "Гарант-Авто" почалися ще на початку 2014 року після зміни акціонерів. Тоді контрольний пакет акцій (85%) страховика у власника корпорації "УкрАвто" Таріела Васадзе купила структура, близька до співвласника українського CityCommerce Bank Рэйнису Тумовсу (20 листопада НБУ визнав цей банк неплатоспроможним, оскільки той довгий час не розраховувався з вкладниками).

Експерти страхового ринку сподівалися, що угода піде компанії на користь. На практиці все вийшло з точністю до навпаки. Страховик почав гірше розраховуватися з клієнтами. Зростання заборгованості перед гарантійними фондами МТСБУ і страхувальниками, у тому числі по "автоцивілці", призвело до того, що наприкінці грудня 2014-го "Гарант-Авто" виключили з МТСБУ, заборонивши продавати поліси ОСАЦВ і "Зелену карту".

У той же час власник 10% акцій "Гарант-Авто" Юрій Лахно звернувся до правління страховика з вимогою терміново скликати позачергові збори акціонерів. "Мова йде не про місяці життя компанії, а, образно кажучи, про години", - заявив він.

Але збори скликано не було. Більш того, в січні 2015-го все правління і наглядову раду компанії дружно звільнилися. І тисячі страхувальників, а також партнери "Гарант-Авто", в тому числі і зарубіжні, втратили можливість отримувати виплати за позовами.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Нацфінпослуг позбавила ліцензій відразу чотири страхові компанії.

Джерело фото: garant-auto.ua

Коментарі
Додати коментар