До новин

Транш від МВФ під питанням, бо Фонд незадоволений темпами реформ в Україні

09 жовтня, 2015
Борги
Транш від МВФ під питанням, бо Фонд незадоволений темпами реформ в Україні

Міжнародний валютний фонд зробив висновок, що темпи проведення реформ в Україні недостатні.

Про це  повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Апостроф».

В МВФ незадоволені рівнем виконання Україною взятих на себе зобов'язань для продовження фінансування. Висловлюються претензії з приводу ефективності боротьби з корупцією та підготовки держбюджету на 2016 рік.

Переговори з Фондом продовжаться тільки після проведення місцевих виборів. Оскільки терміни кредитування зсуваються, то третій і четвертий транші кредиту (кожен по $1,7 млрд) можуть бути об'єднані в одну суму в кінці року. При цьому в МВФ вже не сприймають аргумент про те, що складнощі в проведенні реформ пов'язані з війною на Донбасі, і вимагають конкретних результатів.

Місія Міжнародного валютного фонду офіційно завершила свою роботу в Україні наприкінці минулого тижня і покинула Київ «засмученою».

Представники МВФ, що аналізували виконання Україною зобов'язань для отримання третього траншу кредиту EFF у розмірі $1,7 млрд з 22 вересня, не отримали зрозумілих відповідей на свої запитання.

Треба зазначити, що завершення роботи місії не супроводжувалося жодними заявами з боку Уряду і НБУ.

В МВФ незадоволені рівнем боротьби з корупцією та тим, що реформування банківського сектора не відповідає очікуванням.

Україна не виконала навіть декількох, досить нескладних «маяків», які були внесені в меморандум про співпрацю при перший перегляд програми в липні. Зокрема, не створені умови для повноцінної роботи Антикорупційного бюро, немає і прокурора з питань корупції. І це при тому, що ці дві вимоги Україна зобов'язалася виконати до кінця вересня. На засіданні Кабінету Міністрів 7 жовтня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк підтвердив, що відсутність антикорупційного прокурора може загальмувати процедуру виділення коштів МВФ.

«Я можу привітати, що вчора було прийнято рішення розпочати конкурс з призначення антикорупційного прокурора. Без нього не буде ні безвізового режиму, ні наступного траншу МВФ, тому що це один з ключових елементів боротьби з корупцією», сказав Яценюк.

Також у МВФ є питання до змін податкової системи і підготовці держбюджету на 2016 рік.

«МВФ стурбований відсутністю єдиної позиції щодо змін системи оподаткування, відзначається великий дефіцит Пенсійного фонду. Є розбіжності з приводу формування доходної та видаткової частини бюджету, а також з приводу його дефіциту. МВФ більш стриманий, ніж наш уряд, відносно того, що в Україні намітився великий прогрес в плані збільшення доходів і суттєві успіхи щодо детінізації економіки» - зазначило джерело в МВФ.

Зокрема, експерти Фонду не впевнені, що будь-які зміни податкового законодавства дадуть приплив коштів дуже швидко, тому пропонують уряду зосередитися на пошуку тимчасових компенсаторів, щоб уникнути скорочення витрат.

«Нажаль, МВФ поки не бачить в уряду бажання шукати такі компенсатори», - констатують в МВФ.

Якщо переговори з МВФ продовжаться лише наприкінці жовтня, то рішення по виділенню коштів, враховуючи всі процедурні моменти, можна очікувати не раніше середини листопада.

Однак, враховуючи той факт, що наступний перегляд програми намічений на грудень, то третій і четвертий транші, кожен з яких становить $1,7 млрд, за взаємною згодою України і МВФ можуть бути об'єднані.

«Питання об'єднання третього і четвертого траншів вже піднімалося. Якщо процедура перегляду програми затягнеться, то об'єднання може відбутися до кінця року», - зазначає представник Фонду.

Також він підкреслив, що МВФ більше не сприймає пояснень України з приводу того, що проведення реформ гальмується через окупації Донбасу: «Ці аргументи вже не працюють. Для продовження співпраці МВФ вже наполегливо вимагає результатів».

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, у середині вересня Гонтарева стверджувала, що НБУ провів усі заплановані реформи.

Коментарі
Додати коментар