До новин

НАБУ вітає рішення Ради підтримати законопроекти, що забезпечать реформу сфери виконавчого провадження

09 жовтня, 2015
Законодавство
НАБУ вітає рішення Ради підтримати законопроекти, що забезпечать реформу сфери виконавчого провадження

Верховна Рада України прийняла за основу проекти законів «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» (№ 2506а) та «Про виконавче провадження» (№ 2507а), які підтримуються банківським сектором України, оскільки повинні змінити неефективну систему виконання рішень у нашій державі.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі Незалежної асоціації банків України.

Законопроектами пропонується вдосконалити організацію діяльності з примусового виконання судових рішень та поряд із існуванням органів державної виконавчої служби, запровадити інститут приватних виконавців.

НАБУ неодноразово звертала увагу керівництва держави, профільного міністерства та міжнародних організацій, що реформування системи виконання рішень – одна із першочергових задач. Адже за діючим Законом України «Про виконавче провадження» в Україні виконується лише 30% судових рішень, а експерти взагалі називають цифру реального виконання у 3-4%.

«Кожен раз, коли постає питання відновлення кредитування реального сектору економіки України, банківські установи, їх керівники та акціонери задають зустрічне питання – коли будуть забезпечені реальні механізми повернення коштів у банківську систему? Такий механізм має бути реалізований передусім завдяки швидкому та ефективному виконанню судових рішень, — зазначив Голова Комітету НАБУ з питань захисту прав кредиторів Роман Шпек. – Банки позитивно сприйняли та підтримали ідею щодо впровадження в Україні інституту приватного виконання рішень, адже знищення державної монополії у цій сфері та забезпечення альтернативних механізмів стягувачам (всім, а не лише банкам!) повинно підвищити дисципліну та взаємну відповідальність сторін у правовідносинах».

В НАБУ створена та працює робоча група із профільних фахівців банків-членів Асоціації та експертів Комітету з питань захисту прав кредиторів, які аналізують зазначені законопроекти. Разом з Національним банком України, НАБУ подасть пропозиції та зауваження банківського сектору України до Парламенту для їх врахування під час підготовки законопроектів до ІІ читання.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Парламент підтримав пакет законопроектів, який передбачає реформу виконавчої служби і введення інституту приватних виконавців.

Коментарі
Додати коментар