До новин

Через економічну кризу на російських страховиків ОСАЦВ чекає масове банкрутство

27 лютого, 2015
Банкрутство фінустанов
Через економічну кризу на російських страховиків ОСАЦВ чекає масове банкрутство

Малі та середні страхові компанії, що працюють на ринку ОСАЦВ, можуть зазнати масового банкрутства через погіршення економічної ситуації в Росії, вважає керуючий партнер Akteon Asset Management Андрій Кінякін.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на "Прайм".

"Я припускаю і варіант масового банкрутства малих і середніх страхових компаній, що ми спостерігали в 2008-2010 роках", - наводяться слова експерта в повідомленні компанії.

Він також зазначив, що бачить у кризі і позитивні сторони: ринок очиститься від слабких гравців і консолідується.

Кінякін підкреслив, що ринок ОСАЦВ знову переживає спад після короткочасного зростання в результаті підвищення тарифу. "Найближчим часом зростання ринку ОСАЦВ чекати не доводиться. Слідом за короткочасним підйомом (коли в жовтні-грудні 2014 року тариф був збільшений на 23-30%) в галузі пішов спад... Тариф частково зміг компенсувати і збільшення лімітів виплат "по залізу" до 400 тис. рублів", - повідомив експерт.

За його словами, спад почався в грудні через фінансову кризу, і в подальшому прибутковість продовжить знижуватись. Основним драйвером кризи в галузі експерт вважає не стільки відсутність інвестицій через санкції, скільки загальне погіршення макроекономічної ситуації в Росії, і в першу чергу - ослаблення рубля.

Це призвело до істотного подорожчання імпорту, а частка імпортних автомобілів в сукупному російському автопарку перевищує 50%, пояснив він. Витрати автостраховиків і витрати автосервісів на запчастини і автокомпоненти для іномарок будуть рости, і страховики об'єктивно не зможуть задовольняти всі запити клієнтів по відшкодуванню, зазначив Кінякін.

У той же час продажі нових автомобілів у Росії за підсумками 2014 року знизилися приблизно на 10%. У січні нинішнього року падіння вже перевищило 24%, і далі, на думку експерта, ситуація буде тільки погіршуватися. Відповідно, полісів страховики продадуть менше.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Моторне (транспортне) страхове бюро України почало процедуру банкрутства страхової компанії "Гарант-Авто", повідомив гендиректор Бюро Володимир Шевченко.

Джерело фото: autoua.net

Коментарі
Додати коментар