До новин

Міноборони переплатило за паливо 16 млн грн «прокладці», яка потім збанкрутувала

19 жовтня, 2015
Резонансні справи
Міноборони переплатило за паливо 16 млн грн «прокладці», яка потім збанкрутувала

Військова прокуратура розслідує кримінальне провадження проти посадовців Міноборони, які в жовтні минулого року закупили паливо по завищеним цінам, чим державі спричинено 15,76 млн грн збитків.

Про це свідчить ухвала Печерського районного суду міста Києва від 18 вересня, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Наші гроші».

9 жовтня 2014 року Департамент держзакупівель Міноборони уклав договір із ТОВ «Перша компанія Максимум» на поставку палива для реактивних двигунів на суму 110,99 млн грн. Загалом було закуплено 5750 тон по ціні 19 302 грн/т. Закупівля відбулася не на відкритих торгах, а за переговорною процедурою.

На початку грудня т.в.о. директора Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони і ТОВ «Перша компанія Максимум» підписали додаткову угоду, якою збільшили вартість палива до 21 097 грн за тонну. При цьому загальна кількість палива була зменшена до 5508 тонн.

Як встановила прокуратура, поставлене Міноборони паливо ТОВ «Перша компанія Максимум» придбало у ТОВ «Партнер Олеум» за ціною 20,141 тис. грн за тонну. У свою чергу «Партнер Олеум» купив це паливо у трьох відомих на ринку фірм: ТОВ «Торговий дім «Сокар України» по 17,831 тис. грн, у ТОВ «Сокар-Авіа» по 17,559 тис. грн і у ТОВ «Елемент Ойл» по 16,469 тис. грн за тонну.

Своїми діями посадовці Міноборони спричинили державі збитки в сумі 15,76 млн грн, вказує прокуратура.

Нагадаємо, 9 жовтня 2014 року Міноборони закупило 21 тис тонн авіаційного палива на 406,08 млн грн. у ПП «ОККО-бізнес», ТОВ «Елемент ойл» і ТОВ «Перша компанія Максимум». До складу тендерного комітету Міноборони тоді входили: Дмитро Мироненко, Олександр Інжиєвський, Олександр Данильчик, Василь Ландяк, В. Альбертович, Сергій Задков, Сергій Гладкий, Галина Савчук, Інна Хрущ, Ольга Глобіна, Марина Санфірова.

На час проведення закупівлі власником «Першої компанії Максимум» значився Олександр Савченко, відомий як директор «Укрпродакорд ОР». Остання фірма є постачальником продуктів харчування для армії з часів Януковича і донині. «Укрпродакорд ОР» раніше належало Олені Березюк – дружині Руслана Березюка. Його цього року засудили до умовного покарання за дачу хабара начальнику тилу Нацгвардії Святославу Манжурі за право поставляти гвардійцям консерви.

У квітні цього року директором і засновником «Першої компанії Максимум» став Роман Лютий. 1 жовтня цього року Госпсуд Чернігівської області визнав фірму банкрутом і почав процедуру її ліквідації. Протягом 2013-2014 рр ТОВ «Перша компанія Максимум» отримала державні підряди на суму 294,39 млн грн.

ТОВ «Партнер олеум» зареєстровано на шотландську фірму «Твідейл трейдинг». Саме на цю фірму зареєстровано і ТОВ «Люкс про форм», яке спеціалізується на зриві тендерів Міноборони. 12 жовтня діяльність «Партнер олеум» було офіційно припинено.

Коментарі
Додати коментар