До новин

Повернення виділеного регулятором рефінансування є ключовим бізнесом власників банків і чиновників НБУ

19 жовтня, 2015
Банкрутство фінустанов
Повернення виділеного регулятором рефінансування є ключовим бізнесом власників банків і чиновників НБУ

Повернення рефінансування, точніше, торг навколо умов цього повернення, став ключовим бізнесом чиновників Нацбанку й власників кредитно-фінансових установ.

Про це  повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на матерал у виданні «Дзеркало тижня».

Згідно із даними НБУ, станом на 7 жовтня 2015 року заборгованість банків України перед регулятором за кредитами рефінансування становила 104,8 млрд грн. У тому числі за стабілізаційними кредитами і кредитами для збереження ліквідності - 99,7 млрд.

Левова частка цих ресурсів - грошей держави - була відправлена на підтримку бізнесів власників банків (які були не в змозі своєчасно розраховуватися з вкладниками).

І навіть якщо Нацбанк їх зможе хоча б частково повернути, реалізувавши отримані натомість застави, то іншим стягувачам навряд чи щось залишиться. І не тільки тому, що досвідчені банкіри давно замінили реальні застави «пустушками». Треба розуміти, що всі ліквідні активи проблемних банків уже перебувають у розпорядженні НБУ як забезпечення за виданими кредитами рефінансування.

Тим часом, як стверджують банкіри, повернення рефінансування, точніше, торг навколо умов цього повернення став ключовим бізнесом чиновників Нацбанку й власників кредитно-фінансових установ. Причому бізнесом безпрограшним для обох сторін: акціонери за рахунок коштів НБУ одержували (і одержують) можливість не повертати виданих на власні підприємства кредитів, а чиновники Нацбанку - фактично вічну годівницю й важіль тиску.

Держава ж у комбінації одержує мертву банківську систему.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, НБУ списуватиме заборгованість банку за кредитами рефінансування з його коррахунку.

Коментарі
Додати коментар