До новин

«Енергоатом» у разі сплати 4,2 млрд донарахованих податків стане банкрутом, тому оскаржує вимоги ДФС

20 жовтня, 2015
Резонансні справи
«Енергоатом» у разі сплати 4,2 млрд донарахованих податків стане банкрутом, тому оскаржує вимоги ДФС

НАЕК «Енергоатом» подала апеляційну скаргу на судове рішення про стягнення Державною фіскальною службою з компанії 4,2 млрд гривень штучно нарахованого прибутку за 2014 рік, оскільки додаткове фіскальне навантаження призведе до початку процедури банкрутства компанії.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі  «Енергоатому».

У компанії наголосили, що таке рішення у вересні ухвалив Окружний адміністративний суд міста Києва всупереч нормам чинного законодавства. Як зазначається, фіскальний орган вимагає сплатити за 2014 рік частину чистого прибутку (4,2 млрд гривень) «Енергоатома» за той період, в якому компанія отримала збиток - 6,5 млрд гривень.

«Цю суму було нараховано згідно з постановою Кабінету міністрів від 24 грудня 2014 року №710, яка не відповідає Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» в частині запровадження нового порядку обчислення чистого прибутку лише для окремої групи господарюючих суб’єктів», - йдеться у повідомленні.

Більш того, вказана постанова суперечить гарантійним угодам уряду України за кредитними угодами «Енергоатома» з ЄБРР та Євратомом на загальну суму 600 млн євро та 58 статті Конституції України.

«Відтак після набуття чинності постанови № 710 Енергоатом звернувся до Окружного адміністративного суду м. Києва із позовом про визнання її незаконною та нечинною. Провадження за цим позовом триває», - повідомляє прес-служба.

Представники «Енергоатома» повідомили в рамках судових засідань з оскарження постанови, що додаткове фіскальне навантаження у 4,2 млрд гривень призведе до початку процедури банкрутства компанії, що у свою чергу створить дефіцит коштів на підтримку експлуатації та забезпечення безпеки АЕС.

«У підсумку під загрозу буде поставлено проходження атомною енергетикою, яка наразі виробляє понад 60% електроенергії в країні, поточного осінньо-зимового сезону на необхідному для національної економіки рівні», - заявили в компанії.

«Компанія сподівається, що відверто ангажоване рішення Окружного адмінсуду Києва за позовом ДФС буде скасовано Київським апеляційним адміністративним судом, як таке, що суперечить чинному законодавству та ставить під загрозу енергетичну безпеку України», - наголосили у прес-службі.

Нагадаємо, окружний адміністративний суд Києва зобов’язав НАЕК «Енергоатом» виплатити 4,238 мільярда гривень Центральному офісу з обслуговування великих платників.

«Енергоатом» є оператором всіх чотирьох діючих АЕС України, експлуатує 15 енергоблоків.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, збитки «Енергоатому» в першому кварталі поточного року склали 1,3 млрд грн.

Читайте також: «Енергоатому» загрожує банкрутство через багатомільярдні борги

Коментарі
Додати коментар