До новин

Український бізнес оговтується після кризи: індекс ділових очікувань зріс на 5,6 п.п.

20 жовтня, 2015
Санація
Український бізнес оговтується після кризи: індекс ділових очікувань зріс на 5,6 п.п.

Український бізнес покращує інфляційні очікування другий квартал поспіль. Про це свідчать результати чергового опитування керівників підприємств, яке Національний банк України провів у серпні-вересні 2015 року.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі НБУ.

Зокрема, згідно опитування, підприємства очікують на пожвавлення ділової активності протягом наступних 12 місяців. У третьому кварталі індекс ділових очікувань вперше після ІІ кварталу 2014 року перевищив значення 100% і досягнув 100,2%. Порівняно з попереднім кварталом він зріс на 5,6 п. п.

Найбільш оптимістично налаштовані сільськогосподарські і торговельні підприємства, а також компанії, що здійснюють лише імпортні операції.

Така тенденція є наслідком покращення очікувань бізнесу щодо перспектив власного розвитку. А саме – щодо зростання обсягів реалізації продукції, інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар, а також покращення фінансово-економічного стану підприємств. Зокрема, якщо у ІІ кварталі зниження обсягів реалізації продукції прогнозували 50,2% підприємств, то наразі їх частка зменшилася до 37,3%.

З огляду на очікуване відновлення виробництва підприємства прогнозують зростання своїх потреб у позикових коштах найближчим часом. Серед тих, хто планує брати банківські кредити для фінансування своєї діяльності (34,9% опитаних), переважна більшість надає перевагу кредитам у національній валюті (87,1% респондентів).

Крім того, другий квартал поспіль зростає частка компаній, які відзначили, що немає проблем із проведенням операцій із коштами, розміщеними на банківських рахунках (90,9% порівняно з 84,3% % у ІІ кварталі 2015 року).

Коментарі
Додати коментар