До новин

Через низьку ціну на нафту Саудівська Аравія за 5 років може збанкрутувати - МВФ

27 жовтня, 2015
Збитки
Через низьку ціну на нафту Саудівська Аравія за 5 років може збанкрутувати - МВФ

Міжнародний валютний фонд попереджає про ризик банкрутства Саудівської Аравії: до 2020 року низькі ціни на нафту спустошать державну скарбницю.

Про це  повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на телеканал CNN.

Якщо ціни на нафту збережуться на рівні 50 доларів за барель, в королівства, чий бюджет є бездефіцитним при 106 доларах за барель, не вистачить коштів, щоб протриматися наступні п'ять років, йдеться в доповіді МВФ.

Побоюється МВФ у зв'язку із цим і за такі нафтодобувачі країни як Оман і Бахрейн. У Фонді зазначили, що тільки у цьому році через низькі ціни на нафту арабські країни втратили 360 млрд доларів. Тому країни змушені переглядати витрати і витрачати кошти з резервів.

Саудівська Аравія наразі намагається швидко збільшити грошові запаси. Королівство продало облігації на 4 млрд доларів, а центробанк залучив від фірм з управління активами 70 млрд доларів протягом останніх шести місяців.

Як зазначають в МВФ, Саудівську Аравію в 2015 році чекає дефіцит бюджету в розмірі 20% ВВП, незважаючи на те, що у часи високих цін на нафту королівство накопичила 700 млрд доларів резервів.

В МВФ також додають, що такі країни регіону, як Кувейт, Катар і ОАЕ нормально переживуть період низьких цін на нафту, оскільки їх бюджети не настільки прив'язані до вартості «чорного золота»

Нагадаємо, експерти прогнозують новий обвал цін на нафту через перенасичення ринку.

Коментарі
Додати коментар