До новин

МВФ змінить свої правила, аби не припиняти фінансування України

30 жовтня, 2015
Борги
МВФ змінить свої правила, аби не припиняти фінансування України

Західні країни мають намір у листопаді змінити правила кредитування Міжнародного валютного фонду, щоб дати можливість Україні отримати черговий кредитний транш навіть у разі дефолту Києва за «боргом Януковича».

Про це  повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням матеріал у виданні The Wall Street Journal.

Виконавча рада Фонду розгляне це питання вже  наприкінці наступного місяця.

Нинішня політика фонду виключає можливість надання подальшого фінансування країні-члену МВФ, яка має заборгованість перед офіційними кредиторами.

У межах запланованих змін Фонд, на думку експертів, може зробити виняток для випадків, коли країна-кредитор проводить недружню політику щодо позичальника.

Оскільки це питання не стосується основоположних принципів роботи організації, рішення за ним може бути схвалено більшістю членів ради.

Україна реструктурувала нещодавно всі випуски своїх єврооблігацій, окрім російських, випущених на суму в 3 млрд доларів.

Росія не брала участі в реструктуризації, наполягаючи на погашенні цих облігацій у строк - тобто у грудні 2015 року. Київ призначив на 29 жовтня повторні збори з «російськими» єврооблігаціями.

Москва наполягає, що не є комерційним кредитором і тому не повинна брати участь у реструктуризації. У разі невиплати боргу російська сторона має намір звернутися до суду.

МВФ офіційно поки що не заявляв, чи вважає він борг України перед Росією комерційним або офіційним, і, відповідно, чи може дефолт за ним призвести до заморожування чинної програми кредитування України.

До кінця цього року Київ має отримати третій транш (1,7 млрд доларів) з чинною з минулого року програмою розширеного фінансування МВФ. До цього транша МВФ прив'язана інша міжнародна фінансова допомога на 2,3 млрд доларів, зокрема черговий випуск єврооблігацій під гарантії США на 1 млрд доларів, транш макрофінансової допомоги ЄС на 670 млн доларів, кредит Японії на 300 млн доларів.

Подальше міжнародне фінансування України, згідно з правилами, могло б виявитися під питанням у разі дефолту Києва за офіційним боргом.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, МВФ може призупинити програму фінансування України.

Коментарі
Додати коментар