До новин

Фірми-«прокладки», через які вивели мільйони з фонду Корбана, вже ліквідовуються, - СБУ

05 листопада, 2015
Резонансні справи
Фірми-«прокладки», через які вивели мільйони з фонду Корбана, вже ліквідовуються, - СБУ

СБУ встановило, що 40 млн грн було виведено з рахунків «Фонду оборони України» та конвертовано в готівку за допомогою фізосіб пенсійного віку (25 млн грн), а також двох фірм – ТОВ «13 калібр» (7 млн грн) і ТОВ «ЛВС інвест плюс» (8 млн грн).

Про це на брифінгу повідомив перший заступник начальника ГУБОЗ СБУ Павло Демчина, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Наші гроші».

Ці дві фірми було зареєстровано в Запоріжжі восени 2014 року. засновником «ЛВС інвест плюс» виступила Лілія Володимирівна Сомова, вона виступила співзасновником «13 калібру» разом з сестрою Анастасією Сомовою та Дмитром Кобзарем.

Людина з ПІБ Лілія Володимирівна Сомова (03.03.1988) відома як кандидат у депутати Дніпропетровської міськради від партії «Наш край». Вона балотувалась як директор ТОВ «Укрпрофгруп», хоча у ЄДРЮО керівником фірми з Броварів вказано іншу особу.

За словами бійця роти «Торнадо» Юрія Помазана, який балотувався в мери Дніпропетровська, Лілія Сомова – це продавщиця місцевого магазину піротехніки. А її батько Володимир Сомов і одним з пенсіонерів, який отримав від «Фонду оборони України» 17 млн грн. нібито за поставку бронежилетів та спецокулярів. Після оприлюднення цієї заяви Помазан був побитий невідомими.

Нині обидві фірми вже ліквідовуються.

«13 калібр» з червня припинено, а ліквідатором призначено дніпропетровського адвоката Сергія Лященка. Проти «ЛВС інвест плюс» почато процедуру банкрутства у липні, розпорядником майна призначено того ж Лященка, а керуючим санацією – Тетяну Глушич. За словами Помазана, Глушич – це також продавщиця піротехніки, яка працює разом з Сомовою.

З рішення Запорізького госпсуду відомо, що «ЛВС інвест плюс» обслуговується у «Приватбанку» Ігоря Коломойського. Банкрутство фірми почалось на вимогу ТОВ «Глейзер Технолоджис» (кінцевим власником є Олег Володимирович Терещенко), яке пред’явило до погашення вексель на 600 тис грн.

Нагадаємо, 31 жовтня в рамках спецоперації 31 жовтня відбулися обшуки у офісних приміщеннях партії «Укроп» у Києві та Дніпропетровську, було затримано члена спостережної ради «Фонду» Геннадія Корбана. Це представник групи «Приват» Ігояр Коломойського, був його заступником у Дніпропетровській облдержадміністрації.

Правоохоронці звинувачують Корбана по трьом епізодам: виведенні грошей з «Фонду», а також викраденні торік голови Державного земельного агентства Сергія і секретаря Дніпропетровської міської ради Олександра Величка.

Кошти надходили до «Фонду» за рахунок пожертвувань громадян України та юридичних і фізичних осіб – підприємців. «У жодному разі не йдеться про те, що «Фонд» не допомагав волонтерам і нашим військовим. Йдеться лише про частину коштів, які було привласнено», – заявив Демчина.

Представник СБУ підкреслив, що Кримільний кодекс «передбачає не лише покарання за розкрадання державних коштів, а й коштів громад, громадських організацій».

Коментарі
Додати коментар