До новин

Асоціація правників виступила проти масового звільнення суддів

05 листопада, 2015
Законодавство
Асоціація правників виступила проти масового звільнення суддів

Асоціація правників України направила відкрите звернення щодо неприпустимості колективного звільнення суддів.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі АПУ.

У зв’язку з тим, що 30 жовтня 2015 року на засіданні Конституційної комісії Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман висловив ідею «істотного і якісного» оновлення суддівського корпусу за рахунок звільнення 547-ми суддів, які очікують безстрокового призначення, та проведення публічного конкурсу на ці посади, 3 листопада 2015 року ним була дана вказівка профільному Комітету ВРУ опрацювати згадану ініціативу про оновлення суддівського корпусу та внести пропозиції щодо її реалізації на законодавчому рівні.

«Асоціація правників України цілком поділяє ідею оновлення суддівського корпусу та необхідність реформи судової системи. Водночас, притягнення судів до відповідальності має відбуватися виключно з дотриманням вимог Закону», - зауважили в Асоціації.

В АПУ вважають неприпустимими і такими, що суперечать принципу верховенства права, будь-які форми колективної відповідальності, зокрема, звільнення суддів у запропонований Гройсманом спосіб.

«Такий підхід до оновлення судової влади порушує міжнародні стандарти незалежності суду. Так, призначення на посаду на постійній основі може бути зупинене лише у випадках порушення дисциплінарного або кримінального провадження проти судді, або якщо суддя більше не може виконувати своїх функцій. Виходячи з конституційного принципу індивідуальної відповідальності, суддю може бути звільнено у разі вчинення ним злочину або порушення присяги, зокрема, й під час Революції Гідності. Однак, розгляд цих скарг є функцією Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, а не Верховної Ради України», - застерігають в АПУ.

Також правники вважають, що незалежність суду і судді не може бути об’єктом будь-яких політичних маніпуляцій, а зауваження до роботи суду чи окремих суддів не можуть використовуватися як інструмент тиску на них.

«Асоціація правників України вже не вперше привертає увагу професійної спільноти до зазначеної проблеми. Так, 4 червня 2015 року АПУ направила відкрите звернення Голові Верховної Ради України та голові Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо ситуації що склалась з необранням суддів безстроково. Вимушені констатувати, що звернення залишилось без належного реагування», - зазначають в АПУ.

З огляду на це, Асоціація правників України закликає народних депутатів України та Президента України, як гаранта Конституції, забезпечити дотримання передбаченого Законом порядку обрання суддів безстроково.

Читайте також: Чи потрібна «хірургічна» реформа в судовій системі України

Коментарі
Додати коментар