До новин

Раді пропонують удосконалити процедуру банкрутства

06 листопада, 2015
Законодавство
Раді пропонують удосконалити процедуру банкрутства

Група народних депутатів зареєструвала законопроект № 3132 про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення ефективності процедур банкрутства, яким пропонується спростити процедуру банкрутства та наблизити її до світових стандартів.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

В документі з метою підвищення ефективності процедур банкрутства пропонується внести ряд змін до Цивільного кодексу України та законів України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та «Про виконавче провадження». У цих змінах, зокрема, уточнюються строки провадження у справах про банкрутство, забезпечуються однакові можливості для всіх кредиторів боржника щодо захисту своїх законних інтересів, вдосконалюється процедуру продажу майна боржника на аукціоні  тощо. Як зазначено у Пояснювальній записці до проекту, його прийняття дозволить, зокрема «покращити бізнес-клімат, сприятиме зменшенню корупції, а також залученню вітчизняних та іноземних інвестицій в економіку України».

Проект в цілому отримав позитивний висновок Головного науково-експертного управління Верховної Ради України.

«Узагальнюючий висновок: за результатами розгляду в першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу з наступним урахуванням висловлених зауважень та пропозицій», - йдеться у висновку.

До законопроекту не увійшли пропозиції, що стосуються самоврядування арбітражних керуючих, оскільки поки ще не погоджена модель, яка буде прийнятною на цьому етапі.

На думку розробників проекту закону, прийняття пропонованих сзмін забезпечить підвищення ефективності процедур банкрутства та покращення позиції Україні за індикатором «Врегулювання неплатоспроможності» у щорічному дослідженні Світового Банку «Ведення бізнесу» через зменшення тривалості процедур; скасування зайвих перепон для порушення справи про банкрутство; забезпечення прав конкурсних кредиторів, які пропустили встановлений для звернення з вимогами строк; забезпечення реалізації усього майна боржника виключно на аукціоні за найвищою ціною; забезпечення належного функціонування механізму продажу працюючого бізнесу в процедурах банкрутства та пріоритету продажу працюючого бізнесу над продажем розпорошених активів; скасування можливості передавати майно боржника після закінчення строку процедури ліквідації в управління іншим юридичним особам для реалізації поза межами судової процедури банкрутства; дозволить покращити бізнес-клімат, сприятиме зменшенню корупції, а також залученню вітчизняних та іноземних інвестицій в економіку України.

Коментарі
Додати коментар