До новин

У Харкові відбувся семінар з підвищення кваліфікації суддів господарських судів щодо розгляду справ про банкрутство

06 листопада, 2015
Законодавство
У Харкові відбувся семінар з підвищення кваліфікації суддів господарських судів щодо розгляду справ про банкрутство

Центр комерційного права у співпраці з Національною школою суддів України, 15-16 жовтня 2015 року провів у Харкові семінар «Реформа законодавства про банкрутство: формування належної судової практики».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на ЦКП.

У заході взяли участь понад 30 суддів з місцевих та апеляційних господарських судів Донецької,  Запорізької, Луганської, Полтавської, Сумської та Харківської областей. Він відбувся в Харківському апеляційному господарському суді, голова якого Павло Тихий та його заступник Олексій Крестьянінов забезпечили комфортні умови для роботи та й самі взяли участь у семінарі.

Директор Харківського регіонального відділення Національної школи суддів України Валентина Коржик, яка виступила на відкритті семінару, звернула увагу на  системність і важливість заходів Центру з підвищення кваліфікації суддів.  

Окреслюючи мету семінару, директор ЦКП Валентина Данішевська нагадала, що судова практика щодо банкрутства ще не є сталою та належною. Вона вітала присутність на семінарі представників трьох інстанцій господарських судів та додала: «Ми вважаємо, що судді всіх інстанцій повинні навчатися в одній залі, щоб формувався спільний погляд на ті чи інші положення законодавства».

У країнах Заходу під час банкрутства кредитор у середньому отримує 73 центи з кожного долара боргу, в державах Східної Європи та Центральної Азії цей показник становить 38 центів, а в Україні – лише 8,6. Проте на процедури банкрутства на Заході витрачається близько 9% майна боржника, на сході Європи та в центрі Азії – 13%, а в Україні – 42%. «Майже половину майна ми витрачаємо на якісь оформлення, мита, аудити, оцінки, оплату праці арбітражного керуючого і таке інше», – підкреслила директор ЦКП.

Пані Данішевська наголосила, що в понад 50% справ про банкрутство боржника останній не має жодного майна, а ініціює такі справи податкова інспекція заради того, щоб виключити його зі свого реєстру. «Жодна розвинена країна не витрачає кошти платників податків на виконання тих обов’язків, які відповідно до закону покладаються на засновників підприємства, – сказала вона. – Нам потрібно переглянути такий підхід».

У перший день семінару відбулося обговорення практичних аспектів та проблемних питань застосування законодавства на різних стадіях провадження у справах про банкрутство. Суддя Вищого господарського суду України  Олександр Удовиченко зробив огляд деяких позицій Верховного суду України у справах цієї категорії.

У другий день семінару головний експерт із правознавства ЦКП Юрій Попов представив аналіз заміщення активів у процедурі банкрутства. Учасники семінару ознайомилися з ефективним способом відновлення платоспроможності боржника через продаж бізнесу, який працює, шляхом утворення нового підприємства. Заміщення активів передбачає збереження бізнесу та робочих місць, зменшення корупційних ризиків і витрат на продаж, можливість одержати вищу ціну тощо. За участі пана Попова та судді ВГСУ Удовиченка відбулося обговорення практики застосування законодавства про банкрутство на стадії реалізації майна боржника.

За участі експерта Центру Ігоря Ніколаєва учасники семінару обговорили також законодавчі ініціативи щодо удосконалення системи банкрутства – зокрема, проект Закону України «Про внесення змін до деяких Законів України (щодо підвищення ефективності процедур банкрутства)» № 3132 від 17.09.2015). Проект розроблено Центром комерційного права разом з ініціативною групою фахівців за результатами слухань у Комітеті ВРУ з питань економічної політики на тему "Відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом: шляхи підвищення ефективності чинної системи", які відбулися 22 квітня 2015 року.

Метою поправок до зазначеного закону є ліквідація зайвих бар’єрів та спрощення доступу до процедур, скорочення строків розгляду справ через скасування погоджень з органами влади дій стосовно держпідприємств-боржників, забезпечення продажу всього майна на конкурентній основі тощо. Процедура має забезпечити можливість боржнику розрахуватися з боргами, а не звільнитися від них.

На семінарі було представлено ініціативи, що стосуються досудової реструктуризації боргів. Планується ухвалення нового закону про позасудову процедуру для позичальників-юросіб і санацію боржника ще до порушення провадження у справі про банкрутствочерез прискорене схвалення судом «затвердженого більшістю» плану, а також внесення змін до Податкового кодексу заради створення стимулів для підтримки  реструктуризації.

Після семінару його учасники отримали сертифікати про участь у ньому. ЦКП і надалі надаватиме допомогу Національній школі суддів України в реалізації програм підвищення кваліфікації суддівського корпусу держави.

Коментарі
Додати коментар