До новин

НКЦПФР оскаржить рішення суду, яким скасовано анаульовання ліцензії Української міжбанківської валютної біржі

06 листопада, 2015
Резонансні справи
НКЦПФР оскаржить рішення суду, яким скасовано анаульовання ліцензії Української міжбанківської валютної біржі

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку оскаржить в апеляційній інстанції постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 2.11.2015 року про визнання протиправною та скасування постанови Комісії від 1.10.2015 року, якою була анульована ліцензія ПрАТ «Українська міжбанківська валютна біржа».

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі НКЦПФР.

«У своїй постанові суд визнав, що Комісія діяла в рамках своїх повноважень відповідно до Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», та підтвердив вчинення з боку УМВБ правопорушення на ринку цінних паперів. Вивчаючи обставини справи, суд встановив, що протягом майже шести місяців фондова біржа діяла на підставі внутрішніх документів, які не відповідали вимогам законодавчих та нормативних актів. Крім того, суд визнав, що УМВБ навіть після попереджень з боку НКЦПФР не виконувала вимоги нормативних актів, що регулюють діяльність на фондовому ринку», - пояснюють в Нацкомісії.

При цьому в постанові суду зазначено, що Комісія при визначенні санкції прийняла доволі жорстке рішення, «не дотримавши принципу пропорційності», тобто «балансу між несприятливими наслідками для прав та інтересів позивача».

«Наголошуємо, що порушення у формі невиконання розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов, встановлених для певного виду господарської діяльності, є підставою для прийняття рішення про анулювання ліцензії відповідно до статті 16 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності». Комісія вважає, що такі порушення є грубими, які мали систематичний характер, і вважає застосовані санкції обґрунтованими», - додали у прес-службі.

Також вказується, що розгляд даної справи відбувався без присутності представників регулятора та за клопотанням позивача за прискореною процедурою розгляду.

Нагадаємо, що 01.10.2015 року НКЦПФР прийнято постанову про накладання санкцій у вигляді анулювання ліцензії за правопорушення на ринку цінних паперів по справі щодо невиконання розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов, а саме приведення документів УМВБ, як організатора торгівлі, у відповідність до нормативних актів Комісії. Постанова повинна була набрати чинності 01.11.2015 року.

Хронологія справи:

Всі фондові біржі України повинні були у тримісячний термін привести свою діяльність у відповідність до рішення НКЦПФР № 1492 від 04.11.2014 року «Про затвердження Змін до Положення про функціонування фондових бірж».

УМВБ не виконала вимог нормативних актів, тому 17.04.2015 року НКЦПФР порушила справу про правопорушення на ринку цінних паперів у відношенні УМВБ, про що 29.04.2015 року складено відповідний акт.

Пізніше 21.05.2015 року постановою регулятора до УМВБ була застосована санкція у вигляді попередження та видано розпорядження про усунення порушень законодавства.

У зв’язку з невиконанням розпорядження про усунення порушень законодавства, 03.09.2015 року НКЦПФР винесено постанову про порушення справи про правопорушення на ринку цінних паперів у відношенні УМВБ.

Станом на 03.09.2015 року порушення законодавства про цінні папери не були усунені, тому на 01.10.2015 року був призначений розгляд справи, по результатам якого до УМВБ застосовано санкцію у вигляді анулювання ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку – діяльності з організації торгівлі на фондовому ринку.

Коментарі
Додати коментар