До новин

Прийняття закону про електронне наказне провадження забезпечить зростання україни в рейтингу Doing Business на 75 позицій, - Мін'юст

10 листопада, 2015
Законодавство
Прийняття закону про електронне наказне провадження забезпечить зростання україни в рейтингу Doing Business на 75 позицій, - Мін'юст

У разі прийняття Верховною Радою проекту Закону про внесення змін до деяких актів щодо запровадження електронного наказного провадження Україна за напрямком «Забезпечення виконання контрактів» рейтингу Doing Business зможе піднятися одразу на 75 позицій.

Про це сьогодні під час виступу на круглому столі присвяченому місцю України в рейтингу легкості ведення бізнесу повідомила перший заступник Міністра юстиції Наталія Севостьянова, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Міністерство юстиції розробило проект Закону про внесення змін до деяких актів щодо запровадження електронного наказного провадження, прийняття якого є одним із наших зобов’язань перед МВФ. Нині даний документ проходить фінальну стадію доопрацювань. У разі його підтримки в Парламенті ми зможемо запровадити європейські практики в рамках цивільного та господарського судочинства. За оцінками експертів прийняття цього документу дасть Україні 75 позицій зростання за індикатором «Забезпечення виконання контрактів», - зазначила перший заступник Міністра юстиції.

За її словами, ще майже 50 позицій за індикатором «Вирішення неплатоспроможності» ми зможемо отримати прийнявши законопроект №3163 «Про внесення змін до деяких законів України з питань банкрутства (щодо забезпечення європейських стандартів у сфері відновлення платоспроможності боржника та спрощення умов ведення бізнесу в Україні)». Даний документ вже внесено до верховної Ради і він успішно пройшов слухання у комітетах.

Наталія Севостьянова також нагадала, що цьогорічне зростання рейтингу України було досягнуто завдяки зусиллям Мін’юсту. Та стрибку нашої держави за напрямком «Реєстрація підприємств» з 70 на 40 позицію.

«Головним нашим пріоритетом у сфері реєстрації було запровадження онлайн сервісів. Це спрощення доступу підприємця до всіх послуг Міністерства юстиції без контакту з чиновником. На сьогодні відкриті реєстри нерухомості та бізнесу. Раніше витяги, виписки та довідки треба було отримувати, стоячи у чергах. За пришвидшення питання бізнес мав віддавати від 300 до 500 грн. Нині все це можна зробити вдома за комп’ютером, сформувавши витяг і оплативши послугу кредитною карткою», - наголосила перший заступник Міністра юстиції.

Вона нагадала: отримані таким чином документи мають таку саму юридичну силу, як і документи з голограмою та підписом.

Ще одним кроком на шляху з полегшення ведення бізнесу, за її словами, стало скасування плати за реєстрацію бізнесу. Україна нині є однією з небагатьох країн, де ця послуга надається безкоштовно. Разом з тим скорочено терміни реєстрації до 24 годин і розширено кількість точок прийому документів за рахунок ЦНАПів, органів місцевого самоврядування і нотаріусів.

Одним із найсуттєвіших кроків у цьому напрямку стали спільні накази Міністерства юстиції з Державною фіскальною службою, Пенсійним фондом і органами статистики, які дали можливість підприємцю лише 1 раз звертатися при реєстрації до органів реєстрації.

«Далі документи до вищевказаних органів надходять автоматично через електронну систему обміну даними. Бізнесмену не треба бігати по цих органах. За один робочий день в електронному вигляді, або у тому ж органі, куди бізнесмен подав документи, він може отримати посвідчення про повну реєстрацію та взяття на облік в усіх вищезазначених органах», - зауважила Наталія Севостьянова.

Вона також повідомила, що в рамках загального курсу на децентралізацію Мін’юст передає функції з реєстрації бізнесу та нерухомості органам місцевого самоврядування. Відповідні законопроекти вже пройшли перше читання в парламенті. Окрім органів місцевого самоврядування реєстраційні функції зможуть виконувати 7000 нотаріусів по всій країні. Це створить конкуренцію на ринку, яка допоможе подолати корупцію.

Коментарі
Додати коментар