До новин

Відбувся круглий стіл «Пошук ефективної моделі регулювання підприємницької та професійної діяльності»

12 листопада, 2015
Законодавство
Відбувся круглий стіл «Пошук ефективної моделі регулювання підприємницької та професійної діяльності»

Директор Центру комерційного права Валентина Данішевська 3 листопада 2015 року виступила із презентацією «Саморегулівні організації, Організації професійного самоврядування – визначаємось у дефініціях та розрізняємо поняття».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Центр комерційного права».

Під час Круглого столу «Пошук ефективної моделі регулювання підприємницької та професійної діяльності» вона ознайомила присутніх з історичними умовами виникнення Організацій професійного врядування (ОПС), ключовими характеристиками ОПС як інституту публічного права і Саморегулівних організацій (СРО) як інституту приватного права, їх важливою роллю в дерегуляції та децентралізації державного регулювання тощо. Баченням щодо проблематики саморегулювання бізнесу та професійного самоврядування, окрім В.Данішевської, поділилися президент Спілки кризис-менеджерів України Павло Міхайліді і професор кафедри політології Національної академії державного управління Валерій Тертичка. Про свій практичний досвід у цій сфері розповіли Анатолій В’язовченко – експерт Реанімаційного пакету реформ та Голова Національної професійної спілки арбітражних керуючих України, Олексій Кій – Президент Професійної асоціації реєстраторів та депозитаріїв (ПАРД) та Юліан Хорунжий- член Правління Асоціації правників України.

Захід, що відбувся під патронатом Міністерства економічного розвитку і торгівлі за ініціативою Реанімаційного пакету реформ (РПР), Центру комерційного права, Проектного офісу Національної ради реформ та Спілки кризис-менеджерів України, зібрав близько 50 учасників. З боку державних органів були присутні Володимир Семеніхін (директор департаменту розвитку підприємництва Мінекономрозвитку) та Олег Мірошниченко (заступник голови Державної регуляторної служби).

Всі учасники круглого столу підтримали необхідність розвитку саморегулювання бізнесу та професійного самоврядування, як інструмента підвищення якості регулювання та зниження ролі держави в економіці. При цьому ключові обговорення точились, зокрема, навколо таких питань: обов’язковість/необов’язковість участі в СРО/ОПС; чи повинна СРО/ОПС бути єдина, чи їх може бути багато в галузі; як запобігти «приватизації корупції», монополізації ринку, зниження якості товарів/послуг; чи є необхідність в рамковому законі про СРО/ОПС, чи потрібні індивідуальні закони щодо самоврядування у кожній галузі.

Дискусія, що відбулась під час Круглого столу, ще раз засвідчила, що існує очевидне бажання спільноти  долучитися до процесів регулювання бізнесової діяльності. Між тим, їй все ще бракує розуміння того, як це повинно відбуватися. У зв’язку із цим Центр готовий і планує продовжити як просвітницьку, так і практичну діяльність щодо втілення напрацювань у зазначеній сфері у тісній співпраці з РПР, Мінекономрозвитку та Національною радою реформ. Міністерство економічного розвитку та торгівлі задекларувало готовність утворити робочу групу для вирішення питання подальшого розвитку саморегулювання.

Коментарі
Додати коментар