До новин

НБУ вперше домігся позбавлення кваліфікаційного свідоцтва непрофесійного оцінювача

18 листопада, 2015
Резонансні справи
НБУ вперше домігся позбавлення кваліфікаційного свідоцтва непрофесійного оцінювача

Національний банк вперше домігся позбавлення кваліфікаційного свідоцтва непрофесійного оцінювача Дмитра Чирву, таке рішення було прийняте у зв’язку зі значно завищеною сумою оцінки об’єкта застави під отримання стабілізаційного кредиту.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі НБУ.

«Недобуд без підведених комунікацій оцінювач оцінив на рівні з офісним центром класу А», - поскаржились у Нацбанку.

Екзаменаційна комісія Фонду державного майна України 27 жовтня 2015 року прийняла рішення позбавити Дмитра Чирву кваліфікаційного документа оцінювача – сертифіката № 95.

Суть справи полягає у тому, що у листопаді 2013 року Національний банк надав ПАТ «Реал Банк» стабілізаційний кредит у розмірі 800 млн грн. У заставу було надано два об’єкти, що належали третім особам:

- нафтобаза (м. Херсон, вул. Чайковського, буд. 236) та разом з нею нафтогавань;

- об’єкт незавершеного будівництва у м. Києві по вул. Лабораторній, 6.

Зазначені об’єкти було оцінено незалежним оцінювачем Дмитром Чирвою та передано в заставу за ціною 1,145 млрд. грн. та 258 млн. грн. відповідно.

«Разом з тим нафтобаза та нафтогавань були оцінені з використанням доходного підходу, виходячи з припущення що потужності нафтобази використовуються на 100%, а вартість зберігання та перевалки нафтопродуктів є максимальною впродовж усього періоду часу. Але таке припущення не є можливим узагалі. Нафтобаза ніколи не використовувалася більш ніж на 50%», − підкреслив директор Департаменту управління ризиками Національного банку Ігор Будник.

За його словами, об’єкт незавершеного будівництва у м. Києві – недобудова без підведених комунікацій. Водночас як аналог продажу та оренди прийняті пропозиції в офісних центрах класу А (22 тис. грн./кв. м на момент проведення оцінки).

Національний банк передав відповідні звіти на рецензування до Асоціації спеціалістів банківської оцінки України. Ця асоціація надала свою рецензію, у якій, зокрема, йдеться: «Звіт про оцінку майна не відповідає вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна, є неякісним та (або) непрофесійним і не може бути використаний». Зазначена рецензія була подана 05 липня 2015 року до ФДМУ та внесена на розгляд екзаменаційної комісії ФДМУ, яка і прийняла рішення 08 жовтня 2015 року про позбавлення зазначеного оцінювача кваліфікаційного свідоцтва.

«Раніше під час прийняття об’єкта як застави Національний банк покладався виключно на висновки незалежних оцінювачів. Практика засвідчила, що в багатьох випадках такі оцінювачі були або не дуже професійними, або не дуже незалежними. Це – перша справа щодо позбавлення оцінювача кваліфікаційного документа. Національний банк і надалі буде жорстко реагувати на виявлення подібних фактів. На сьогодні на розгляд екзаменаційної комісії ФДМУ передані заяви стосовно ще кількох оцінювачів. Оцінювачі мають сумлінно ставитися до виконання своїх обов’язків, бо їх помилки можуть коштувати державі мільярди гривень», − заявив Ігор Будник. З метою посилення контролю за якістю оцінки заставного майна в Національному банку з липня 2015 року запрацював відділ оцінки та моніторингу застав, що здійснює верифікацію звітів оцінювачів».

Ігор Будник також підкреслив, що Національний банк планує продовжити підвищення прозорості процесів надання кредитів та отримання застав під них.

Раніше Національний банк уже почав публікувати дані щодо надання кредитів банкам. На черзі – опублікування переліку застав неплатоспроможних банків, що дасть змогу зробити механізм їх реалізації більш публічним.

Коментарі
Додати коментар