До новин

Профспілка звинуватила керівництво Кременчуцького стальзаводу в «липовій» санації підприємства

30 листопада, 2015
Резонансні справи
Профспілка звинуватила керівництво Кременчуцького стальзаводу в «липовій» санації підприємства

Профспілка Кременчуцького сталеливарного заводу звинувачує адміністрацію підприємства в тому, що вона змушує працівників, які ще залишилися на підприємстві, вийти з профспілки металургів. Такі дії, на думку профспілки, спрямовані на те, щоб ліквідувати профспілку як таку через її жорстку позицію щодо скорочень на підприємстві та «липового» плану санації.

Про це заявив голова заводської профспілки металургів Олександр Шишкін, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Телеграф».

Він нагадав, що адміністрація сталеливарного заводу розробила план санації підприємства, який передбачав, зокрема, скорочення 2,5 тис. осіб. Профспілка не дала згоду на скорочення, назвала їх незаконними і в грудні минулого року виступила з акціями протесту.

Також, за словами Шишкіна, профспілка не визнала план санації підприємства та подала свої заперечення до Полтавського госпсуду, який відмовив ПАТ «Кременчуцький сталеливарний завод» у затвердженні плану санації.

Таким чином, каже голова профспілки, на сьогодні плану санації не існує, але адміністрація вже фактично почала його виконувати: зокрема, не враховуючи позицію профспілки, в 2015 році скоротила 2,5 тис. осіб.

«Керівництво підприємства порушило вимоги КЗПП. Так, при звільненні з ініціативи адміністрації вона повинна надавати письмове обґрунтування звільнення по кожному працівнику. Профспілка має розглянути таке подання у двотижневий строк та прийняти обґрунтоване рішення. Але в 2015 році адміністрація проігнорувала вимоги КЗПП — профспілка не отримала жодного подання… А сьогодні я дізнався, що начальники цехів отримали команду від заступника директора з персоналу вийти з профспілки. І вони будуть змушені підкоритися вказівкам. Такі ж команди отримують і інші працівники. Я вважаю, що адміністрація таким чином намагається ліквідувати профспілку», - заявив Шишкін.

Він зазначив, що такі дії адміністрації теж суперечать законодавству: нещодавно Верховна Рада прийняла поправку до КЗПП, яка забороняє дискримінацію працівників, в тому числі і за належністю до профспілки.

«Я розумію, що не змушу адміністрацію запустити завод. Я розумію, що не уникнути скорочень в цих умовах, і профспілка готова до діалогу з адміністрацією. Але ми намагаємося змусити її діяти за законом», - підкреслив Шишкін.

«Телеграф» спробував отримати коментар заступника директора по персоналу Романа Винника, який, за словами Олександра Шишкіна, змушує людей вийти з профспілки. Але телефон Винника не відповідає.

Коментарі
Додати коментар