До новин

Рада підприємців і уряд готують законопроєкт, який вирішить питання набутої бізнесом землі в минулому

18 березня, 2024
Новини
Рада підприємців і уряд готують законопроєкт, який вирішить питання набутої бізнесом землі в минулому

У Раді з питань підтримки підприємництва напрацьовують законопроєкт, яким хочуть врегулювати питання набуття у власність землі бізнесом у минулому.

Про це розповів член Ради підприємців та голова Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник у ході дискусії KIEF Talks.

Він заявив, що оскільки держава у 90-х ухвалила законодавство щодо безкоштовної передачі та розпаювання землі, то за нинішнього правозастосування "кожен інвестор потенційно може стати злочинцем".

"Тому ми (у Раді підприємців) говорили про те, як перегорнути сторінку виділення землі за минулі часи, і як зробити так, щоб закнодавство було врегульовано. Ми напрацювали багато цікавих ідей, і зараз над ними працюють юристи й адвокати. Але оскільки часу немає і інвестиції потрібні сьогодні, а кримінальні провадження продовжуються, то ми найближчим часом маємо вийти з цим законопроєктом", – додав Олійник.

У відповідь на запитання інший член Ради підприємців та президент компанії "Біофарма" Костянтин Єфименко додав, що ключовим питанням є визначити, хто є добросовісним вигодонабувачем землі.

"В Україні є 40 млн га землі, з яких понад 30 млн га розпайовано та роздано фізособам. Питання в тому, хто має відповідати, якщо щось не так. Є людина, яка підписала виділення землі, є людина, яка відводила землю від облдержадміністрації або від міста. Карайте його. Бізнес заплатив (за землю) та купив її – які тоді питання до бізнесу?", – додає Єфименко.

Він зазначив, що наразі немає конкретних рішень, і про "велику амністію не йдеться". Проте, на його думку, потрібно ухвалити непопулярні в суспільстві рішення та перегорнути сторінку, аби йти вперед.

Коментарі
Додати коментар