До новин

Петренко анонсував появу в Україні міністерства справедливості

04 грудня, 2015
Законодавство
Петренко анонсував появу в Україні міністерства справедливості

Міністр юстиції Павло Петренко запевняє, що кадрова реформа міністерства заклала фундамент, який забезпечить перетворення Мін'юсту на міністерство справедливості.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі Мін’юсту.

Нова кадрова політика Мін’юсту та проведення відкритих і доступних кожному конкурсів на заміщення керівних посад у органах юстиції заклали міцний фундамент, який забезпечить перетворення Міністерства юстиції на міністерство справедливості. Про це в ході прес-ланчу з журналістами за участі нових керівників управлінь юстиції в регіонах повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

«Коли я прийшов працювати на державну службу, я був шокований тим, як працює ця машина. У першу чергу це стосується ставлення службовців до людей. Зміна кадрової політики – це перший крок на шляху до якісних змін міністерства. Ми заклали фундамент для того щоб громадяни почали змінювати ставлення до нашого міністерства, щоб Мін’юст став справжнім міністерством справедливості і тим органом, де можна отримати юридичну допомогу», - зазначив очільник Мін’юсту.

За його словами, будь-які зміни роблять люди, а з тими людьми, які 20 років працювали за принципом вимагання грошей і створення проблем, реформу не проведеш.

«З перших днів після призначення ми почали робити чіткі кроки у змінах Міністерства юстиції. Тоді ми сформували кадрову комісію і прийняли рішення про зміну філософії набору керівників. Почалися конкурси і публічні тестування. Тоді ми запустили процес, який нині дає перші результати», - наголосив Міністр юстиції.

Він також розповів про ті реформи, які були запроваджені Мін’юстом з початку цього року та поділився планами на наступний рік.

«Перш за все, ми маємо завершити процес переформатування персонального складу Мін’юсту. За рахунок зекономлених завдяки ліквідації корупційних схем коштів ми підвищимо зарплати співробітників органів юстиції та зробимо роботу в органах юстиції привабливішою для спеціалістів», - заявив Павло Петренко.

Друге завдання – це завершення процесів децентралізації та передача функцій і сервісів на місця. Ще одним пунктом є підтвердження статусу найбільш електронного органу влади. Цьогоріч Мін’юст справедливо отримав це звання. Наступного року треба завершити розпочаті проекти і запустити проект «Електронний будинок юстиції» по всій країні, щоб через Інтернет можна було отримати будь-яку послугу, яку надає Міністерство юстиції.

«Четвертий амбітний проект, який я хочу анонсувати – це реформа системи виконання покарань. Ми маємо радянську репресивну пенітенціарну систему, яка залишилася нам у спадок. Ті нелюдські умови, в яких перебувають ув’язнені, мають відійти в минуле. Разом з експертами ЄС та нашими партнерами з Великої Британії ми напрацьовуємо концепцію реформування системи виконання покарань, яка буде спрямована на відхід від радянської системи тюрем до європейської. Це будуть революційні зміни, завдяки яким наші ув’язнені зможуть відбувати покарання у людських умовах. Буде проведено повний аудит та подальша оптимізація установ виконання покарань», - заявив Павло Петренко.

Окрім цього, Міністр юстиції представив найактивніших представників нової команди органів юстиції у регіонах.

Начальник головного територіального управління юстиції у Києві Станіслав Куценко поінформував присутніх про запровадження реформ у столиці і розповів про плани щодо створення Електронного будинку юстиції в Києві.

«Ви зможете просто зайти в Інтернет, завантажити необхідні документи і поштою або кур’єром отримати те, що вам потрібно. Батьки зможуть подати заяву про народження дитини, завантажити документи і поштою отримати банківську картку уже з першою виплатою. Те саме зі сплатою аліментів – якщо є прострочений платіж, ви можете зайти в базу і банківською карткою зробити виплату. Аналогічно автомобілісти зможуть погасити прострочення оплати штрафу. Таким чином ми пропонуємо абсолютно новий підхід, коли немає жодного контакту з чиновником – немає корупції», - зауважив Станіслав Куценко.

Начальник ГТУЮ в Миколаївській області Роман Возняк у свою чергу особливу увагу приділив підготовці нового покоління юридично освічених українців.

«Ми готуємо нове покоління, яке знатиме свої права, житиме у вільній країні і демократичному суспільстві. Ми залучили молодь і школярів до відкриття школи права, щоб розповісти їм про реформи Мін’юсту. Отримавши нові знання, наша молодь вже своїм батькам, матерям, дідусям і бабусям розповідатимуть як можна користуватися онлайн сервісами, як зареєструвати бізнес, як подати через Інтернет заяву до органів РАЦС», - зазначив очільник Миколаївського ГТУЮ.

Серед досягнень області він назвав те, що 87% відвідувачі органів юстиції залишають позитивні анонімні відгуки ставленням до людей з боку співробітників.

За словами начальника ГТУЮ у Львівській області Ярослава  Жукровського, органи юстиції області працюють за новою філософією – юстиція відкрита для людей.

«Я розробив плакати, на яких є номер мого мобільного, люди можуть мені телефонувати в будь-який момент, телефон завжди зі мною. У себе в кабінеті я поставив відеокамери, через які відвідувачі можуть дивитися, що відбувається в кабінеті», - поінформував він присутніх.

Окрім того, новацією став перший в історії України онлайн конкурс з добору працівників.

«20 годин прямого ефіру на ресурсі YouTube, 15 тисяч переглядів. Кожну співбесіду з кандидатами в режимі онлайн переглядало щонайменше 300 глядачів», - наголосив Ярослав  Жукровський.

Як зазначила начальник ГТУЮ у Рівненській області Інна Смачило, її підлеглі роблять усе, щоб українці знали, що у органах юстиції вони 100-відсотково зможуть захистити свої права.

Коментарі
Додати коментар