До новин

Кредитори «Креативу» в судах вимагають повернення $74 млн

04 грудня, 2015
Борги
Кредитори «Креативу» в судах вимагають повернення $74 млн

Учасники синдикованої кредитної лінії $300 млн для групи компаній «Креатив» вимагають у судах відшкодування $74 млн невиплачених коштів.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Інтерфакс-Україна».

Згідно зі зверненням кредиторів до Генпрокуратури, МВС, Мінагрополітики, у вересні 2012 року «Креатив», ряд міжнародних та українських банків уклали договір про кредитну лінію на $300 млн.

Учасниками синдикату виступили Укрсоцбанк (Київ), VTB Capital (Великобританія), Erste Group Bank (Австрія), Societe Generale (Франція), ING Bank, Credit Europe Bank, Amsterdam Trade Bank (Нідерланди) й Intesa Sanpaolo (Італія).

Станом на 31 серпня 2014 року «Креатив» прострочив зобов'язання щодо синдикату. Його загальна заборгованість становила $73,95 млн.

Заставою по кредитній лінії були 126 тис. тонн насіння соняшнику на 815,85 млн грн і 37,8 тис. тонн соняшникової олії на 553,77 млн грн. Однак агент із моніторингу наявності заставного майна − компанія «Балтік Контрол Юкрейн» − повідомила про його відсутність і незаконне вивезення посадовцями «Креативу».

Кредитори ініціювали порушення кримінального провадження за фактом вчинення незаконних дій із заставним майном.

«Будучи предметом подальшого розслідування, кредитори мають підстави вважати, що Березкін Станіслав Семенович, Березкін Максим Станіславович і Березкіна Вікторія Станіславівна, які на той момент були бенефіціарами (кінцевими власниками) групи «Креатив» і, можливо, в координації з новим керівництвом і власниками були причетні до організації вищевказаних кримінально карних діянь», − ідеться у зверненні кредиторів.

На їхню думку, С.Березкін, будучи народним депутатом, може впливати на слідчі органи, органи прокуратури та судові органи в Кіровограді, здійснювати тиск з метою перешкоджання неупередженому досудовому розслідуванню.

У зв'язку із зазначеним фактом кредитори вважають за необхідне передати справу з Кіровограда в Головне слідче управління МВС України.

У зверненні до Генпрокуратури, МВС, Мінагрополітики кредитори просять надати підтримку в процесі захисту їх прав від протиправних дій посадових осіб та акціонерів «Креативу», притягнути до відповідальності винних.

Як повідомлялося, в серпні 2015 року «Креатив» повідомив про переговори з інвесторами щодо реструктуризації. Влітку того ж року до складу правління «Креатив Груп» увійшли особи, які раніше працювали в його найбільшому конкуренті − агрохолдингу «Кернел» і БТА Банку (Київ). Нарешті, у вересні 2015-го засновник «Креативу» С.Березкін повідомив про вихід зі складу акціонерів, уточнивши, що 80% олійно-екстракційного бізнесу, а також виробництво жирів, маргаринів і спредів перейшли до інших власників.

Коментарі
Додати коментар