До новин

Банківські асоціації допоможуть створити орган з оцінки репутації банкірів

09 грудня, 2015
Банкрутство фінустанов
Банківські асоціації допоможуть створити орган з оцінки репутації банкірів

Банківські асоціації до 23 грудня 2015 року сформують єдиний підхід до формування механізму, кількісного та якісного складу органу, який займатиметься питаннями додаткової оцінки ділової репутації колишніх банкірів.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі НБУ.

Таке рішення було прийняте під час зустрічі представників Національного банку з учасниками ринку 8 грудня 2015 року. На зустрічі були присутні, зокрема, перший заступник Голови Національного банку Олександр Писарук, директори профільних департаментів Національного банку, представники НАБУ, АУБ, УКБС та деякі банкіри.

«Ми хочемо, щоб спільнота мала єдину позицію. Питання визначення ділової репутації з урахуванням конкретних обставин потребує вирішення, проте формування різних механізмів розгляду ділової репутації на базі різних асоціацій сприятиме фрагментації ринку та зростанню недовіри до рішень таких органів. Національний банк наголошує, що необхідна спільна позиція всіх учасників ринку, і ми сподіваємося, що до 23 грудня такий підхід буде знайдено», – заявив Писарук.

На сьогодні понад 800 осіб позбавлені можливості бути керівниками банків, із них близько 620 осіб – на три роки та 180 осіб – на десять років. При цьому на даний момент відсутній механізм визначення ділової репутації особи всупереч формальній ознаці, зважаючи на конкретні обставини або факти.

Натомість регулятор планує дати змогу Комітету з питань нагляду у разі відсутності у фізичної особи (крім власника істотної участі в банку) бездоганної ділової репутації визначати її відповідність при отриманні клопотання від спеціально утвореного банківською спільнотою єдиного колегіального органу. Такий колегіальний орган має бути створений саморегулюванням банківської спільноти, а його висновки – містити детальний опис фактів, що були досліджені, обґрунтування та підписи осіб, які взяли на себе відповідальність за висновок. Національний банк не братиме участь у роботі незалежного органу.

Нагадаємо, раніше було опубліковано проект змін до постанови Правління Національного банку № 306 від 08 вересня 2011 року, яким планується удосконалення порядку реєстрації та ліцензування банків, зокрема спрощення процедур оформлення документів для керівників і учасників банків та уточнення вимог щодо їх бездоганної ділової репутації.

Коментарі
Додати коментар