До новин

Суд повернув державі контроль над Запорізьким алюмінієвим комбінатом

12 березня, 2015
Резонансні справи
Суд повернув державі контроль над Запорізьким алюмінієвим комбінатом

Верховний Суд України 11 березня 2015 року підтвердив законність вимог Генеральної прокуратури України щодо поновлення права власності держави на контрольний пакет акцій ВАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат".

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили в прес-службі Генпрокуратури.

"Нарешті найвища судова інстанція поставила крапку в багаторічному спорі щодо розірвання договорів купівлі-продажу 68,01% акцій ВАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" та повернення їх у власність держави", - зазначили у ГПУ.

У 2001 році Фонд держмайна уклав договір купівлі-продажу пакета акцій алюмінієвого комбінату із ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест". Умови договору передбачали, зокрема, погашення покупцем боргів комбінату. ЗАлК мав зобов’язання перед  Державним експортно-імпортним банком України за кредитною угодою на суму понад $75 млн.

Причиною повернення державі контрольного пакету акцій у прокуратурі називають небажання інвестора погасити борг перед банком.

"ЗАТ "АвтоВаз-Інвест" та компанія Velbay Holdings Limited уникали виконання інвестиційних зобов’язань перед державою щодо погашення заборгованості товариства за вищевказаною кредитною угодою. Це стало підставою для пред’явлення Генеральною прокуратурою України відповідного позову, який було задоволено. Обґрунтованість вимог прокурора підтвердили і суди апеляційної та касаційної інстанцій", - повідомили у прокуратурі.

Відповідачі продовжували боротьбу за контроль над ЗАлК, тому неодноразово зверталися до Верховного Суду України. Проте найвищий судовий орган погодився з доводами прокуратури та залишив судові рішення щодо повернення акцій державі без змін.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд 26 лютого 2015 року скасував рішення Запорізького окружного адмінсуду про ліквідацію Запорізького алюмінієвого комбінату.

Джерело фото: fr.ill.in.ua

Коментарі
Додати коментар