До новин

Сбербанк судиться з компаніями Клімова за понад 1 млрд грн

10 грудня, 2015
Резонансні справи
Сбербанк судиться з компаніями Клімова за понад 1 млрд грн

Господарський суд Одеської області розглядає позов «Дочірнього банку Сбербанку Росії» до ПАТ «Туристично-виробнича фірма «Чорне море» щодо стягнення 1,048 млрд грн. заборгованості за договором про відкриття кредитної лінії від 15 липян 2011 року й на підставі договору поруки від 26 квітня 2013 року.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Фінбаланс».

Як третя особа у справі фігурує ПрАТ «Футбольний клуб «Чорноморець».

Крім того, є позови «Сбербанку» на вказану суму безпосередньо до ПрАТ «Футбольний клуб «Чорноморець», а ще, зокрема, – до ПАТ «Чорноморська транспортна компанія».

Кінцевим бенефіціаром названих компаній є нардеп Леонід Клімов (зараз входить у групу «Відродження»; раніше очолював Одеську обласну організацію Партії регіонів).

Нагадаємо, що він контролював у т.ч. збанкрутілий «Імексбанк» (наразі перебуває в стані ліквідації).

За даними Фонду гарантування, на 01 листопада він виплатив вкладникам Імексбанку 4,07 млрд грн, або 94,8% передбаченої суми компенсацій.

При цьому в березні глава НБУ В. Гонтарева звинувачувала Клімова у виведенні активів з «Імексбанку». В інтерв’ю «Українській правді» вона заявила, що «він не в балансі банку, через нотаріуса, продав весь свій портфель рітейловських споживчих кредитів з дисконтом в 90%, тобто за 10% від номіналу». «Наш куратор зміг побачити це лише в той момент, коли пройшла проводка в балансі. А сталося це через тиждень після того, як він це зробив», - зазначала В. Гонтарева.

Судячи з даних АУБ, у січні обсяг кредитів фізособам в «Імексбанку» справді дуже різко скоротився – на 283 млн грн, або майже на 43%

У грудні 2014 року НБУ надав «Імексбанку» 300 млн грн стабкредиту. Не виключено, що ці кошти в січні могли сприяти (прямо або опосередковано) активному поверненню «Імексбанком» депозитів для юросіб. Водночас В. Гонтарева запевняла, що «рефінансування пішло на виплати тільки фізичним особам».

Нагадаємо, у січні-вересні збиток «Дочірнього банку Сбербанку Росії» за 9 місяців склав 1,6 млрд грн. У 2014 році він задекларував прибуток 108 млн грн за нацстандартами фінзвітності та збиток на рівні 395,9 млн грн – за міжнародними стандартами фінзвітності.

На кінець вересня значення нормативу достатності (адекватності) регулятивного капіталу було на рівні 6,79% (за вимогами НБУ має бути не менше 10%).

Співвідношення резервів до кредитного портфелю юросіб на 01.10.15 становило 17,8%, по фізособам - 99,4%.

Коментарі
Додати коментар