До новин

Писарук йде з посади першого заступника Гонтаревої

11 грудня, 2015
Законодавство
Писарук йде з посади першого заступника Гонтаревої

Олександр Писарук завершує роботу на посаді першого заступника голови Національного банку України 31 грудня 2015 року.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі регулятора.

Коментуючи майбутні зміни у складі правління Національного банку, голова НБУ Валерія Гонтарева повідомила, що першим заступником голови буде призначено Якова Смолія, який наразі обіймає посаду заступника голови та відповідає за блок розрахункових операцій.

«Заступником голови, який відповідає за блок пруденційного нагляду, буде призначено Катерину Рожкову, яка наразі працює директором Департаменту банківського нагляду», - повідомила голова НБУ.

Писарук обіймає посаду першого заступника голови з липня 2014 року. З жовтня 2010 до липня 2014 року - регіональний керівник ING Корпоративного Банкінгу у Центральній та Східній Європі (Нідерланди).

При цьому журналіст Олександр Дубинський на совїй сторінці у Facebook повідомив, що Писарук майже кілька місяців просив Валерію Гонтареву підписати заяву про відставку.

За його словами, «причину такого несподіваного бажання «реформатора» треба шукати в скандалі з банкрутством «Українського професійного банку», який позичив майже 0,5 млрд гривень через «Розрахунковий центр», який належить НБУ.

«Розрахунковий центр» - це, фактично, банк, який забезпечує розрахунки за цінні папери. Посадові особи «РЦ» зібрали гроші в 12 комбанків і під свої (тобто НБУ) гарантії - віддали їх УПБ. Потім УПБ гроші успішно «зірвав», а покрити збитки «РЦ» Писарук особисто вимагав у банкірів», - написав журналіст.

Він також зазначив, що «деякі з них втратили по 50-100 млн гривень і тому роблять активні дії, щоб їх повернути».

«Але Писарук провів рішення про банкрутство УПБ. Причому, попередив власника банку Анатолія Юркевича про це за тиждень. Все це - інформація з матеріалів слідства. До речі, не забувайте - Писарук також є ключовим героєм внутрішнього розслідування НБУ у справі про виведення 40 млн доларів Ігоря Котвицького», - заявив журналіст.

«Так що він просто намагається звільнитися і виїхати з країни, щоб в гіршому випадку не сісти у в'язницю. А в кращому - повернутися на роботу в ING», - написав Дубинський.

Коментарі
Додати коментар