До новин

Центр державного земкадастру зазнає багатомільйонних збитків

14 грудня, 2015
Збитки
Центр державного земкадастру зазнає багатомільйонних збитків

Завдяки судовій тяганині між ДП «Центр державного земельного кадастру» та постачальником стало відомо про багатомільйонні збитки цієї держструктури. Земкадастр не в змозі платити зарплату співробітникам і обслуговувати борг перед міжнародними інститутами.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Першу інстанцію».

Про це стало відомо з ухвали господарського суду Києва від 1 грудня 2015 року, розміщеного в Єдиному реєстрі судових рішень.

Згідно з матеріалами справи, Центр державного земкадастру заборгував 72 тис. гривень одному з своїх постачальників і не в змозі розплатитися. У суді держструктура просила відтермінувати виплату боргу через фінансові труднощі.

Посилаючись на виняткові обставини для відстрочки по сплаті боргу, відповідач зазначав, що він знаходиться в критичній фінансовій ситуації. Залишки коштів на рахунках підприємства не покривають навіть потреб з виплати зарплати та погашення заборгованості перед Міжнародним банком реконструкції та розвитку.

Держпідприємство вказало валовий збиток за 3 квартал 2015 року в розмірі 7,557 млн гривень, чистий збиток – 27,204 млн.

За 9 місяців 2015 року доходи підприємства суттєво зменшилися порівняно з тим само періодом минулого року. Причина – систематична заборгованість територіальних органів Держземагентства України перед Центром ДЗК за виконані роботи та надані послуги, яка на сьогодні становить 25,7 млн гривень.

Сума недоотриманого бюджетного фінансування перевищила 26 млн гривень. У суді юристи центру відзначали, що робота Національної кадастрової системи, її інженерної інфраструктури, функціонування земельного кадастру з січня по серпень 2014 року забезпечувалася без бюджетного фінансування.

9,4 млн гривень «зависли» на рахунках Брокбізнесбанку, оскільки банк знаходиться в стадії ліквідації.

Суд дійшов висновку, що обставини, на які посилається ДП, не є підставою для відстрочки по виплаті боргу.

Нагадаємо, державне підприємство «Центр державного земельного кадастру» здійснює адміністрування кадастру в органах Держагентства земельних ресурсів по всій території України і в місцях розташування об'єктів, що забезпечують функціонування земельного кадастру.

Коментарі
Додати коментар