До новин

Білоус звинувачує військову прокуратуру в перешкоджанні законній приватизації збиткового НДІ

14 грудня, 2015
Резонансні справи
Білоус звинувачує військову прокуратуру в перешкоджанні законній приватизації збиткового НДІ

Голова Фонду державного майна Ігор Білоус стверджує, що прокуратура даремно завадила законній приватизації військового Науково-дослідного інституту електромеханічних приладів, і тепер через її дії підприємство накопичило ще більше боргів.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на заяву Білоуса, яку він озвучив у своєму блозі.

«Історія НДІ – сумна і повчальна. Три місяці тому ми провели, з моєї точки зору, зразкову приватизацію: знайшли інвестора на збитковий інститут, який давно перестав виробляти продукцію і жив виключно за рахунок оренди, поступово нарощуючи борги. Буквально через кілька днів після проведення аукціону заступник Генпрокурора Анатолій Матіос звинуватив ФДМУ у тому, що нібито Фонд продав стратегічно важливе підприємство, та ще й разом з землею – та ще й за заниженою вартістю», - нагадав Білоус.

Він зазначив, що землею, на якій розташований НДІ, володіє громада міста Києва, а НДІ з 1998 року має документ про так зване довічне землекористування як державне підприємство.

«Приватний власник не має права на таке землекористування, тому після приватизації зазвичай оформлює договір оренди – та й потому», - сказав очільник ФДМУ.

«Так само спокійно спростовуються і два інших звинувачення – звичайними перевірками. Ми маємо достатньо документів, які свідчать про те, що завод давно не отримує ніяких замовлень і не виробляє не те що стратегічної – а й навіть бодай просто корисної продукції. Коли після кількох спроб, названих у пресі чомусь «рейдерським захватом»,  нам нарешті вдалося зайти на територію, ми були вражені: територію можна було здавати під зйомки постапокаліптичного фільму – додаткових декорацій не знадобилося б», - поскаржився Білоус.

Тим не менш він констатує, що все має бути законно. І якщо є відомство, яке вважає цей об’єкт стратегічним, воно має надати документи, які обґрунтують його прохання передати цей об’єкт йому в управління. «Тож разом з ГПУ і ДЦ «Укроборонпром» ми почали перевірку і інвентаризацію НДІ», - додав він.

Тим часом борги НДІ зросли: йдеться про борг перед ПАТ «Київенерго» у розмірі 1,3 млн гривень, стягнення на користь держбюджету у розмірі 2,8 млн гривень(збитки державі, встановлені перевіркою Державної екологічної інспекції) і судовий збір у розмірі 73 тис гривень.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, військова прокуратура стверджує, що ФДМУ за безцінь продав військовий Науково-дослідний інститут електромеханічних приладів.

Коментарі
Додати коментар