До новин

Фірма екс-заступника міністра недоплатила до бюджету 79 млн грн

15 грудня, 2015
Резонансні справи
Фірма екс-заступника міністра недоплатила до бюджету 79 млн грн

Печерский суд Києва відмовив Державній фіскальній службі в арешті рахунків компанії «Волиньтабак», якою володіє колишній заступник міністра економіки та розвитку Олександр Сухомлин (обіймав посаду в 2014 році). Податківці підозрюють тютюнову компанію в ухилянні від сплати податків на 79 млн гривень і причетності до контрабанди.

Про це стало відомо з ухвали Печерського суду Києва від 18 листопада 2015 року, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Першу інстанцію».

Як випливає з судових матеріалів, Управління фінансових розслідувань Міжрегіонального управління ГФС з вересня розслідує кримінальну провадження щодо топ-менеджменту «Волиньтабак», підозрюючи в ухиленні від сплати податків.

Згідно з даними держреєстру юросіб, бенефіціарами компанії «Волиньтабак» є Олександр Сухомлин (колишній заступник міністра економіки) і Ніна Старкевич. В ході розслідування встановлено, що директор «Волиньтабак» (Олег Семенюк, згідно держреєстру юросіб) та інші особи використовували злочинну схему ухилення від сплати податку на додану вартість та акцизу. Ці зобов'язання фірма перекладала на інших юросіб, створених або придбаних з метою прикриття незаконної діяльності.

«Волиньтабак» купував тютюнові вироби у «Торгової компанії «Мегаполіс-Україна» і продавав споживачам через мережу з двох сотень власних і орендованих магазинів (кафе, барів, кіосків тощо), розташованих у Волинській, Львівській та інших областях.

З 1 січня 2013 року по липень 2015 року «Волиньтабак» вказав у податковій звітності з ПДВ загальний обсяг операцій з придбання у сторонніх постачальників товарів, робіт і послуг на суму 1,8 млрд гривень. З них у «Мегаполіс-Україна» було куплено тютюнової продукції на 1,597 млрд гривень (у тому числі ПДВ на суму 266 млн гривень).

З січня 2015 року «Волиньтабак» продавав цигарки за готівку без використання касових апаратів (та відповідного обліку цих операцій в бухгалтерському обліку та податковій звітності підприємства) кінцевим споживачам, а також посередникам, які займалися контрабандою тютюну в країни Європейського Союзу.

Як сказано у висновках фіскалів, «усвідомлюючи необхідність відображення по бухгалтерському та податковому обліках підприємства операцій з продажу та одночасної мінімізації прибутку», минулої зими менеджмент «Волиньтабака» вступив у змову з контролерами ряду фіктивних підприємств. Його результат: «прокладки» віртуально купували у волинян сигарети за ціною, ідентичною тій, яку заплатив за цей товар «Волиньтабак» компанії «Мегаполіс-Україна».

З 1 січня 2015 року по 31 липня 2015 року, використовуючи вказану злочинну схему проведення уявних фінансово-господарських операцій директор «Волиньтабак» та інші особи умисно ухилилися від сплати до бюджету ПДВ у розмірі 79 млн гривень, сказано в матеріалах справи.

Однак, в судовому засіданні прокурор Дем'яненко А. В. вказав на відмову в підтримці вищевказаного клопотання, у зв'язку з чим просив залишити її без розгляду.

Слідчий суддя, враховуючи процесуальну позицію прокурора, яка є проявом конституційного принципу диспозитивності, визнав за необхідне клопотання про арешт майна залишити без задоволення.

Коментарі
Додати коментар