До новин

Борги агрохолдингу «Креатив» перевищили $700 млн

16 грудня, 2015
Борги
Борги агрохолдингу «Креатив» перевищили $700 млн

Агрохолдинг «Креатив» заборгував кредиторам на початок осені 702 млн доларів, і фінансове становище компанії надалі погіршується.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням Delo.UA.

Агрохолдинг «Креатив» займається переробкою сільськогосподарської продукції, виробництвом кормів, продуктів харчування та біопалива і займає чверть українського ринку виробництва жирів і маргарину.

Компанія заборгувала кредиторам на початок осені 702 млн доларів. При чому велика частина цього боргу припадає на такі державні банки:

Укрексімбанк - 109 млн доларів

Ощадбанк - 313 млн доларів

Укргазбанк - 91 млн доларів

Крім того, «Креатив» заборгував ВТБ Банку 18 млн доларів і банку «Піреус» - 15 млн доларів.

Інша група кредиторів – синдикат банків з іноземним капіталом, у який входять УніКредит Банк (Київ), VTB Capital (Великобританія), Erste Group Bank (Австрія), Societe Generale (Франція), ING Bank, Credit Europe Bank, Amsterdam Trade Bank (Нідерланди) і Intesa Sanpaolo (Італія). Їм Креатив винен 74 млн доларів.

У заставі в Укрексіму – соєвий завод, свиноферма і один елеватор, у Ощадбанку – 2 олійноекстракційних заводи, загальною потужністю 400 тис. тонн соняшнику на рік, 2 елеватори (один з яких заводський), а також заводи з виробництва модифікованих жирів і спредів.

Найліквіднішим активом наразі розпоряджається Укргазбанк – це заводський комплекс, вартість якого становить 1,2 млрд гривень.

Кому дійсно не пощастило, так це синдикату іноземних банків, а також банку «Піреус» – вони видали кредит під заставу насіння і соняшникової олії, але, за словами кредиторів, застава була вкрадена зі складів, і тепер їх вимоги нічим не забезпечені.

З вересня 2014 року «Креатив» припинив виплачувати відсотки іноземним банкам за синдикованим кредитом і уклав угоду з кредиторами на введення тимчасового мораторію на примусове стягнення боргу.

По-справжньому масштаб проблеми розкрився влітку цього року, коли змінився склад акціонерів агрохолдингу «Креатив». Один з нових акціонерів, Рисбек Токтомушев тоді зазначив, що аудит компанії виявив величезні недостачі і серйозні проблеми з фінансовою документацією, зокрема, фальсифікацію фінансової звітності за попередні періоди, яка подавалася у банки для отримання нових кредитів.

Окремої уваги заслуговує історія з синдикатом і його кредитом. Синдикат видавав «Креативу» кошти дешевше, ніж держбанки, і взяв у заставу те, що порахував самим ліквідним – тобто товар. Запорукою, за інформацією УніКредит Банку, були 126 тис. тонн насіння соняшнику та 37,8 тис. тонн соняшникової олії.

Перший раз зменшення обсягу активу, що перебувало у заставі, агент з моніторингу наявності застави, компанія «Балтік Контрол Юкрейн», виявила ще у січні цього року, про що повідомила кредиторам. «Креатив» пояснив це використанням для оперативних потреб компанії і пообіцяв повернути обсяг.

Більше проблем не виникало до 1 серпня – коли охорона «Креативу» просто не впустила «Балтік Контрол» перевірити заставу. Перевіряючим було сказано, що це наказ начальства, а сам «Креатив» пізніше дав пояснення, що спочатку це було пов'язано з приписом ДСНС в Кіровоградській області, пов'язаним з нещасним випадком на виробництві.

Так чи інакше, потрапити на склади для перевірки «Балтік Контрол» зміг лише 12 серпня, і виявив, що заставний актив майже повністю зник, але так як у цей період змінювалися акціонери компанії, вони не розуміють, хто конкретно їх не пускав.

До зміни акціонерів власниками компанії були Станіслав Березкін та Юрій Давидов. Потім туди увійшли люди, які раніше працювали в агрохолдингу «Кернел» і БТА Банку. Один з них – Різбек Токтомушев.

Цікаво, що перед купівлею «Креативу» не проводилася експертиза. Токтомушев підтвердив цей факт. Причиною стала пропозиція діючими акціонерами низької ціни за актив, що зробило купівлю обкладеної боргами компанії досить вигідною операцією, яку інвестори не хотіли впускати. Новий власник суму угоди не розкриває, але джерела, близькі до топ-менеджменту компанії, називають цифру 25 млн доларів, з яких 22 млн доларів було заплачено Станіславу Березкіну і 3 млн – Юрію Давидову.

Нові акціонери кредиторам радості не вселяють, так само як і довіри. За словами Романа Нікітова, директора відділу інвестиційного банкінгу компанії ICU, який супроводжує угоду про реструктуризацію, вони повноцінно не запустили виробництво, тому не можна говорити, що метою нових власників є порятунок компанії. Зараз «Креатив» працює на давальницькій сировині, здаючи переробні потужності в оренду іншим виробникам – «Кернелу» Андрія Веревського і «СФС Трейд» Юрія Давидова.

Коментарі
Додати коментар