До новин

Зобов'язання компаній-банкрутів і страховиків, які втратили статус членів МТСБУ, оцінюються в 200 млн грн

18 грудня, 2015
Банкрутство фінустанов
Зобов'язання компаній-банкрутів і страховиків, які втратили статус членів МТСБУ, оцінюються в 200 млн грн

За даними МТСБУ, на сьогоднішній день зобов'язання компаній-банкрутів і страховиків, які втратили статус члена МТСБУ, перед постраждалими оцінюються в 200 млн гривень.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Форіншурер»

Прийняття Верховною Радою законопроекту №3551 про внесення змін до законодавчих актів, що регулюють обов'язкове страхування цивільної відповідальності, дозволить впровадити в Україні кращі європейські практики в частині укладення договорів ОСЦПВ, врегулювання страхових подій, приведення лімітів у відповідність з директивами ЄС та гарантування прав потерпілих у разі банкрутства страхових компаній, вважає Президент МТСБУ Юрій Гришан.

В стадії банкрутства знаходиться 9 страховиків: СК «Бонус», «Галактика», «Страхові традиції», «Ренесанс», «Вексель», «УЕСК», «Інтертрансполіс», «Міська СК», «Райп», «НФСК «Добробут». Сума виплат за цим компаніям може скласти близько 25 млн гривень.

Цього року зі страхового ринку пішли дві великі компанії СК «Гарант-Авто» і «Україна». Прогнозний обсяг невиконаних зобов'язань перед потерпілими становить близько 90 млн гривень.

У 2015 році закінчилася ліквідаційна процедура СК «Авіоніка» і «Лафорт» та МТСБУ початок виплату відшкодувань потерпілим за боргами цих компаній. Обсяг зобов'язань, які будуть виплачені за цим компаніям, становить близько 33 млн. грн. Щодня в МТСБУ звертається не менше 20 потерпілих із заявою про отримання виплати. Кожен з них чекав відшкодування близько трьох років.

Як правило, процедура банкрутства в українській судовій практиці займає від двох до шести років.

«Прийняття змін до законодавства і спрощення порядку відшкодувань за боргами банкрутів має йти з одночасним посиленням вимог до дійсним членам МТСБУ. Нацкомфінпослуг та МТСБУ мають будувати роботу з оцінки стану страховиків на підставі тестів раннього реагування. Тобто, працювати з ризиками страховиків, а не з їх боргами», — констатував Гришан.

Виплата з фондів МТСБУ за боргами страховиків-банкрутів здійснюється у разі недостатності у такого страховика власних коштів для покриття цих зобов'язань, що підтверджується ліквідаційним балансом.

У законопроекті № 3551 пропонується проводити виплати потерпілим відразу після порушення справи про банкрутство або позбавлення страховика ліцензії Нацкомфінпослуг

При цьому МТСБУ отримує вимоги кредитора по відношенню до страховика, чиї зобов'язання перед потерпілими покриті з фондів МТСБУ.

Законопроект також пропонує замінити існуючу паперову версію поліса ОСАЦВ електронним варіантом. Це дозволить уникнути демпінгу, усуне проблему втрачених і фальшивих бланків полісів ОСАЦВ, знизить витрати страховиків на виробництво, облік і контроль за бланками ОСАЦВ.

Крім того, це дозволить МТСБУ швидко обмежувати проблемної СК можливість укладати нові договори ОСЦПВ, спростить контроль наявності поліса співробітниками поліції.

Страховики сподіваються, що законопроект №3551 буде розглянуто на засіданні фінансового комітету парламенту до кінця 2015 року і винесений на розгляд в парламентський зал в лютому-березні 2016 року.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, 7 страхових компаній мають незадовільний фінансовий стан.

Коментарі
Додати коментар