До новин

НБУ створить перелік попередньо кваліфікованих осіб для інвестування в неплатоспроможні банки

29 грудня, 2015
Законодавство
НБУ створить перелік попередньо кваліфікованих осіб для інвестування в неплатоспроможні банки

Правління Національного банку України 24 грудня 2015 року прийняло постанову № 942 «Про затвердження Положення про порядок попередньої кваліфікації осіб, які можуть брати участь у виведенні неплатоспроможних банків з ринку, та погодження набуття ними участі в банках».

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі регулятора.

«Цим положенням Національний банк України визначає вимоги до осіб, які зможуть брати участь у конкурсі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб щодо виведення з ринку неплатоспроможних банків (фізичні та юридичні особи, банки України в якості приймаючих банків)», - зазначили в НБУ.

У разі відповідності осіб установленим вимогам щодо ділової репутації та фінансового (майнового) стану, приймаючих банків – установленим критеріям вони включаються до Переліку попередньо кваліфікованих осіб, який веде Нацбанк.

Попередньо кваліфіковані особи, які беруть участь у конкурсі ФГВ, подають Національному банку України актуалізовану інформацію та проходять додаткову перевірку під час конкурсу. Переможець конкурсу (фізична або юридична особа) погоджує з Національним банком набуття істотної участі в неплатоспроможному банку.

«Створення такого переліку допоможе якісно опрацьовувати заявки інвесторів у стислі терміни», - впевнені в НБУ.

Так, якщо на розгляд документів інвестора щодо набуття або збільшення істотної участі в банку в звичайному режимі відводиться три місяці, то при продажу неплатоспроможного банку НБУ банк має лише два дні на опрацювання пакета документів. При цьому перелік Попередньо кваліфікованих осіб дасть змогу заздалегідь опрацювати документи й лише оновлювати дані в разі необхідності.

У прес-службі також уточнили, що постанова № 942 погоджена з Фондом гарантування вкладів фізосіб.
Коментарі
Додати коментар