До новин

Ощадбанк сплатить 3 млн штрафу за вивід в офшор коштів нардепа Котвіцького

29 грудня, 2015
Резонансні справи
Ощадбанк сплатить 3 млн штрафу за вивід в офшор коштів нардепа Котвіцького

Нацбанк оштрафував Ощадбанк майже на 3 мільйони гривень за порушення службовими особами банку закону при здійсненні переказу 40 млн доларів в інтересах нардепа Ігоря Котвіцького при тому, що саме НБУ погодив виведення цих коштів.

Про це йдеться у запиті народного депутата від «БПП» Сергія Лещенка до генпрокурора Віктора Шокіна, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Економічні правду».

«Прошу Вас повідомити, чи були вжиті заходи реагування щодо порушень, які були вчинені службовими особами «Ощадбанку», а саме стосовно непроведення перевірки походження 40 мільйонів доларів, які Котвіцький перевів на офшорний рахунок панамської компанії», - йдеться у запиті.

Як відомо, за даними народного депутата Лещенка, Котвіцький вивів 40 млн доларів на рахунки панамської компанії влітку 2015 року.

За інформацією Лещенка, Котвіцький поклав ці гроші на рахунок «Сбербанку Росії» ще під час Революції гідності, вони перебували там весь 2014 рік, після чого були виведені через державний «Ощадбанк», який не провів необхідну перевірку походження коштів.

Далі ці гроші випустив за кордон вже Нацбанк.

У середині жовтня стало відомо, що сам НБУ звернувся до правоохоронців з проханням розслідувати цю справу. Пізніше стало відомо, що ГПУ доручила зайнятися цією справою МВС.

Лещенко вважає, що ці кошти насправді належать Авакову, який планує на них будувати власну політичну кар'єру. На цьому фоні існує можливість конфлікту інтересів, враховуючи, що розслідування справи веде саме МВС.

Нагадаємо, в середині вересня Котвіцький раптом «згадав» про незадекларовані раніше 970 млн гривень і вніс їх в свою декларацію за 2014 рік. На думку Лещенка, мова йде про ті самі виведені з України гроші.

Журналіст Олександр Дубинський у своєму facebook обурився таким діям регулятора.

«За те, що людина Авакова за допомогою людини Яценюка вивела в офшори майже 1 млрд гривень штраф заплатить не голова правління Ощадбанку Пишний, і не заступник голови НБУ Писарук, які проводили наради на предмет «випуску» цих грошей. Ні, штраф заплатить державний банк! Тобто, за справи Авакова-Яценюка і схему Пишного-Писарука розрахується, фактично, держбюджет. Тобто, кожен з нас», - написав Дубинський.

Коментарі
Додати коментар