До новин

НБУ завершив стрес-тестування першої двадцятки банків: 7 фінустанов ризикують піти з ринку

04 січня, 2016
Банкрутство фінустанов
НБУ завершив стрес-тестування першої двадцятки банків: 7 фінустанов ризикують піти з ринку

Стрес-тести перших 20 банків закінчені, всі матеріали направлені в банки, щоб вони вивчили і склали плани докапіталізації, сімом банкам загрожує виведення з ринку через нерозкриття структури власності.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі Національного банку України.

«Я вже говорила, що ми домовилися з МВФ на безпрецедентних умовах: реальний капітал української банківської системи на кінець року може дорівнювати нулю, восени наступного року він повинен досягти 5%, а протягом наступних трьох років вийти на нормальний показник - 10%. На мій подив, деякі банки вже виконали програму докапіталізації, яку могли розтягнути на три роки. Кілька банків з іноземним капіталом, навіть після таких потрясінь, не вимагали дорезервування і докапіталізації, настільки обережні підходи до кредитування у них були», - прокоментувала результати тестування голова НБУ Валерія Гонтарева.

Вона наголосила, що регулятор більше ніж півроку витратив на розробку стратегії державних банків.

«Ми хочемо запросити до них у капітал ЄБРР, IFC. Але не тому, що держбанкам потрібні гроші. А тому що нам потрібна правильна стратегія і правильне корпоративне управління», - уточнила вона.

Також, за словами Гонтаревої, на сьогоднішній день залишилося 7 банків, що не розкрили своїх власників.

«Така ситуація складається через те, що власники роблять все, щоб приховати своє право володіння. Тому, швидше за все, ці сім банків потраплять у зону проблемних, у яких не розкриті власники. А далі, якщо не принесуть документи у відведений час, то будуть виведені з ринку», - спрогнозувала очільниця Нацбанку.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, НБУ переніс терміни діагностики другої двадцятки банків.

Коментарі
Додати коментар