До новин

«Укрнафта» продовжує накопичувати багатомільярдні борги

06 січня, 2016
Борги
«Укрнафта» продовжує накопичувати багатомільярдні борги

Заборгованість ПАТ «Укрнафта» перед державним бюджетом зросла і станом на 1 січня 2016 року становить 10,4 млрд гривень.

Про це йдеться у листі НАК «Нафтогаз України» на адресу Міністерства економічного розвитку, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Економічну правду».

Згідно з листом, прем'єр міністр Арсеній Яценюк ініціює нараду з питання проведення розрахунків «Укрнафтою» за податковими зобов'язаннями.

«За оперативними даними, наданими ПАТ «Укрнафта», протягом 2015 року до держбюджету товариством сплачено податків, зборів на суму 5,3 млрд гривень, - йдеться у документі.

Як наголошується, рівень виконання нарахованих протягом 2015 року податкових зобов’язань становить 35%, що нижче за відповідний показник 2014 року майже в 2,5 рази.

«Заборгованість перед державним бюджетом за податками, зборами, що утворилася починаючи з серпня 2014 року станом на 1 січня 2016 року становить 10,4 млрд гривень, у тому числі 8,4 млрд гривень з рентної плати за користування надрами для видобутку газу, нафти та газового конденсату, 1,3 млрд гривень з авансових внесків з податку на прибуток та понад 0,6 млрд гривень з податку на додану вартість», - повідомляється у листі.

Таким чином, «Укрнафта» сплатила 1,77 млрд гривень дивідендів, але при цьому збільшила поточну податкову заборгованість.

Раніше голова «Укрнафти» Марк Роллінз заявив, що в компанії немає грошей на повернення боргів за попередні періоди.

«У нас достатньо фінансів, щоб задовольнити поточні витрати, в тому числі по виплаті зарплати і поточної податкової заборгованості. Це близько 1 млрд гривень на місяць. Ми будемо продовжувати платити ці зобов'язання», - пообіцяв він.

У «Нафтогазі» також повідомили, про наявність у «Укрнафти» дебіторської заборгованості у сумі 18,676 млрд гривень.

«НАК «Нафтогаз України» рекомендував голові правління «Укрнафти» Марку Роллінзу вжити всіх можливих заходів із погашення дебіторської заборгованості. Повернення навіть 50% наявної дебіторської заборгованості дозволить товариству розрахуватись з держбюджетом за податками зборами майже у повному обсязі», - йдеться у листі.

Крім того, у «Нафтогазі» повідомили, що «Укрнафтою» досі керують Володимир Пустоваров та Олексій Кущ, які вже не є членами правління, але незважаючи на це, досі мають право першого підпису.

Нагадаємо, «Укрнафта» - найбільша українська нафтодобувна компанія. НАК «Нафтогаз України» належить 50%+1 акція «Укрнафти», групі компаній «Приват» Ігоря Коломойського - близько 42% акцій.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Яценюк наголошує, що банкрутство «Укрнафти» не входить в плани кабміну.

Коментарі
Додати коментар